Dit is de originele discussie die verscheen op het Forum van http://www.leuven.be over de Geldenaaksebaan naar aanleiding van de uitzending van "De Ombudsman" op VRT Ełęn : "Roet in het eten".

De recentere bijdragen vind je ook weer op het Leuvense Forum.

Met dank aan Wouter Pelgrims, die deze bijdragen redde uit de vergeetput van de geschiedenis, toen Leuven z'n website vernieuwde.

Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 13/05/2005 16:12:55

Danił┤l

Om terug te komen bij het begin nl.: De ombudsman wil ik toch aanhalen dat de
Burgemeester hard stond te liegen over de duizend handtekeningen die ergens op het stadhuis liggen . Ik weet dat een vijftal
echte bewoners van de bezwaarschrift ingediend hebben tegen de bussluis op de Geldenaakse baan een . Op het forum mag niet
gescholden worden . Eigenlijk zou de burgemeester in alle omstandigheden toch ook
het voorbeeld moeten geven . Ik begrijp dan ook niet dat hij mij uitscheldt in volle
gemeenteraad voor " Cyclopaat " .
De regels zijn er alleen voor de anderen .

Groeten

 
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: StevenZ
Datum: 12/05/2005 19:25:04

Bart,

floshke heeft gedeeltelijk gelijk, alhoewel de meesten op de openbare weg in de grootsteden het masker dragen tegen de luchtvervuiling,

De neus snuiten is inderdaad voor hen złęłęr grof, daarentegen is een voor ons niet te tolereren "boertig" gedrag bij het eten, voor hen een beleefdheidsvorm.

Eigenaardig volkske en de "vijand" nummer łęłęn van de Chinezen.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 12/05/2005 18:18:48

Floshke : 'k wil je best geloven.

Maar hoe komt het dan dat er zoveel Japanse verkeersagenten met een mondmasker op het verkeer staan te regelen ginder ver ?

Allemaal verkouden ? Of toch tegen de luchtvervuiling ?

Ik blijf twijfelen...
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: floshke
Datum: 12/05/2005 16:16:22

Effe rechtzetten...

De mondmaskers bij Japanners hebben niets te maken met luchtvervuiling, maar alles met - hou u vast - een verkoudheid!

Omdat zij met veel volk op een kleine oppervlakte leven en geen zakdoeken kennen (neus snuiten is trouwens extreem onbeschoft) maken ze gebruik van maskers om hun verkoudheid voor anderen af te schermen.

Wanneer nu een reisgezel verkouden is en een maskertje gaat dragen, zullen andere Japanners al gauw volgen enerzijds uit medeleven en anderzijds om de kans op besmetting te minimaliseren.

Over het nut valt te twijfelen, kweetet. Maar het 'masker dragen tegen vervuiling' is een projectie vanuit onze cultuur, iets waar we ons maar al te vaak aan schuldig maken.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Nico
Datum: 12/05/2005 16:12:38

Mag de initiatiefnemer van dit onderwerp hier meedrinken? Ik heb dit allemaal al met heel veel plezier en interesse gelezen.

Groeten,

Nico
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l
Datum: 12/05/2005 15:33:58

Danił┤l

Daarmee zijn we aan 50 reacties . Daar moe-
ten we een glas op drinken . Nu houden we het op cider . Bij honderd reacties laten we
de champagnekurken knallen .
Misschien zal de stad nog een rondleiding
verzorgen op de Geldenaakse baan voor de
voorbeeldige verzorging van de luchtkwliteit.
Leuven wil toch steeds het goede voorbeeld geven en in brochures uitpakken met al de geweldige realisaties op alle gebied .

Allez L14

 
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 12/05/2005 13:53:05

Danił┤l

Bart,
de luchtvervuiling is het ergst bij westenwind hoe hard of hoe zwak hij ook blaast . De wind waait gedurende 77.7 % van de tijd uit westelijke en zuidwestelijke
richting en daar zal de spoorwegberm of de
fietsbrug niets aan veranderen .

Groetjes
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 12/05/2005 10:02:40

Danił┤l : ik denk niet dat het specifiek de noordenwind is, maar włęl de windsnelheid die dezer dagen een heel stuk groter is (en dan nog met enorme rukwinden).

Als ons voorstel om de spoorwegberm over de Geldenaaksebaan weg te graven en te vervangen door een spoorwegviaduct uitgevoerd zou worden, dan is er een redelijke kans dat het stadscanyon-effect op de beneden- Geldenaaksebaan fel vermindert of zelfs wegvalt, ook bij andere windrichtingen dan pal noord of pal zuid.

De spoorwegberm werkt ongeveer als de bodem van een omgekeerde fles vol water, waarvan de flessenhals (tussen Pakenstraat en KBC) wel openstaat zonder stop, maar waar toch met moeite iets kan uitgegoten worden, tenzij met gutsen (lees : hevige windstoten).

In ons land overheerst de westenwind. Zonder spoorwegberm maar met een viaduct is de bodem uit de fles en kunnen de uitlaatgassen ook met wat zachte briesjes wegdrijven (en hopelijk ook met windrichtingen dwars op de baan).

Tegelijk kan dan de fietsbrug tussen Tivoli en Hoveniersdreef verwezenlijkt worden, en is er een ruime parking voor bewoners, bezoekers łęn werknemers.

Uit de schitterende folder van Louis Tobback leer ik dat hij een Mitterandiaanse politiek voert van grote infrastructuurwerken : kan er geen kleintje af voor de Geldenaaksebaan ?

't Is toch zijn eigen buurt, en 't zijn straks toch verkiezingen ?

Komaan, Louis, nog łęne keer !

 
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 12/05/2005 9:21:24

Danił┤l Van Eygen
Geldenaaksebaan 196
3001 Leuven-Heverlee
016 40 62 11

Hello,
de stank in onze woningen is de laatste dagen sterk afgenomen . Dat is niet te danken aan het genie van " burgemeester "
Louis Tobback , vekeersconsulent Louis Buelens , " ingenieur-dircteur " Deneut , het schepencollege , de indieners van de
bezwaarschriften tegen het voorontwerp van
structuurplan en de geniale ingenieurs van autofabrikanten als Mercedes , BMW , VW ,
Peugeot , Opel , Saab , Citroen , enz ,
maar aan de Noorderwind . We kunnen dus allleen bidden zoals in de middeleeuwen
dat de wind nog lang uit het oorden mag waaien . Zo ging men toen ook te werk in de geneeskunde , of de landbouw:bidden tot de heige Appolonia ,zieken overlezen en handen opleggen . We kunnen nog bedevaarten
organiseren naar de kapel van de heilige
Airpur . We zijn terug in het steentijdperk.
Groeten
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: StevenZ
Datum: 11/05/2005 23:33:18

Beste G¸nther,

ik heb het woord "modeverschijnsel" neergeschreven.

Ik verdedig de vervuiling in Brussel hiermee zeker niet, maar ik bedoel hiermee enkel dat de wantoestand in onze hoofdstad nog niet te vergelijken is met deze te Tokio/Japan.

Hopelijk heb ik dit hiermee rechtgezet?
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Nico
Datum: 11/05/2005 12:30:38

Euhm G¸nther,

Waar staat er ergens dat ik die toestand "verdedig"??
Ik vroeg gewoon enkele reacties.

Groeten.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: G¸nther
Datum: 11/05/2005 10:55:55

Nico,
de luchtvervuiing in Brussel kan dan al een modeverschijnsel zijn . De luchtvervuiling is er zeer ernstig en daarin
kan ik Danił┤l en Bart alleen maar gelijk
geven. Ik vraag mij ook af waarom je deze wantoestand verdedigt ?

Met vriendelijke groeten
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: StevenZ
Datum: 9/05/2005 21:56:43

Bart Viaene,

volgens mij is dit een mode verschijnsel van die Jappen (gezien bij "M.J"???)
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 9/05/2005 16:55:27

Danił┤l, als ze die gasmaskers nu eens installeerden op de uitlaatpijpen van de wagens ?

Vervuiling moet je immers bij de bron aanpakken.

Ik heb vorige week een groep Japanners zien rondlopen in Brussel met een stofmasker voor hun neus.

 
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l
Datum: 9/05/2005 9:37:26

Danił┤l

Aan allen ,
het is door incidenten zoals de stilvallende bus en het overaanbod aan doorgaand vekeer dat de situatie zal veranderen. Toen er een vrachtwagen zijn lading verloor op de Geldenaakse baan en een huis tot puin werd gereden stelde men ook de tonnenmaatbeperking in . Openbare besturen zijn niet vooruitziend , ze wachten gewoon het ergste af. Politici worden immers verkozen en vertolken dus meestal de stem van het volk . Ik ben gisteren in Brussel gaan fietsen en daar stinkt het al niet minder . Daar doet men metingen van de luchtvervuiling en beveelt men aan de adem in te houden . Het is ook mogelijk dat de situatie zal opgelost geraken onder Europese druk . Op dat niveau trekt men zich van de burgemeeterkens niet zoveel aan . Maar er zal nog veel water door de Dijle stromen . Enfin om de zaak een beetje vooruit te helpen ben ik mee gaan betogen met de mensen van Heverlee Boskant . Dan krijgen wij nog meer verkeer op de Geldenaakse baan en komt een oplossing dichterbij . De viering van het einde van WO II doet mij denken aan gasmaskers . Waar kun je deze dingen kopen ? Een tijdje geleden werden ze massaal verkocht tegen terrorisme in de USA .Eigenlijk zouden automobilisten ook gasmaskers moeten opzetten want zij zitten ten slotte nog het meest in de smurrie . Bergbeklimmers en diepzeeduikers werken ook met beademingstoestellen .Ook in vliegtuigen vind je dergelijke dingen. Misschien kan men deze in auto's van het duurdere gamma nu reeds als optie installeren .Gisteren streek ik al fietsend over een geparkeerde volumewagen . Mijn vinger was pikzwart . Waarschijnlik te veel op autostrades gereden . Er is dus nog mogelijkheid tot concurrentie in de auto-branche.
(G)roet.
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: StevenZ
Datum: 6/05/2005 22:25:04

gelden.bewoner,

je denkt toch niet dat mister Tobback daar wakker van ligt, zolang hij de steun heeft van...
kunta...
nog niet opgemerkt dat de vriendjes geen bijdrage leveren in dit item?
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: gelden.bewoner
Datum: 6/05/2005 12:51:07

Wat ik mij afvraag is of Mister Tobback eigenlijk toevallig in die buurten is moeten passeren toen ze daar aan de andere kant van de berg aan't werken waren ?
Al die files .....
Stel nu dat je de Geldenaaksbaan afsluit, dan kom je met een concentratie aan verkeer op alle andere punten van de stad.... dus verleg je het probleem gedurende dat jaar, en na de werken zal alles weer als voorheen zijn.
What's the point ??? ? de auto's blijven, de vervuiling blijft, de groei van de automobilisten blijft, de files blijven, de sensibilisering voor het gebruik van openbaar vervoer stagneert aangezien er geen duidelijke boodschap meegaat zoals in andere steden .. met een speciale rijstrook voor bussen en taxis .. dus de geldenaakse baan is een auto straat..
Opnieuw : What's the point ??
In de plaats van het maffe idee te hebben om die brommertjes op brandstofcellen te importeren en uit te delen voor een goede prijs zodat je op een leefbare, geluidsvriendelijke manier alle problemen in 1 klap oplost.
Of het maffe idee om zulk soort onderzoek zeer zwaar te gaan steunen is nog constructiever dan zo'n projecten.

Ik groet u
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Rian van der Borgt
Datum: 5/05/2005 0:43:04

Danił┤l schreef:
"Zeker is dat er na de aanleg van de fietspaden sneller zal gereden worden en dat er meer kans is op dode hoekongevallen. Of hoe de remedie erger is dan kwaad."

Je slaat de spijker op zijn kop. Nog nooit heeft iemand kunnen aantonen dat de aanleg van fietspaden langs een weg/straat binnen de stad het verkeer veiliger maakt. Integendeel: uit alle onderzoeken blijkt steevast dat er veel meer ongelukken met fietsers gebeuren, met name op de plaats waar al het verkeer hoe dan ook weer bij elkaar komt: op de kruisingen. Verder zijn de ongevallen ernstiger.

Voor de gełěnteresseerden is er verzameld onderzoek, waaronder ook Belgisch, hier te vinden:
http://www.lesberries.co.uk/cycling/infra/research.html

Maar zelfs de Fietsersbond doet alsof men dit niet weet (of niet weten wil).

Groetjes, Rian
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 27/04/2005 22:11:28

OK, Jo, goed voorstel.

We halen dus al die parkeerplaatsen daar weg.
Dan kan het autoverkeer - op die plaats - een beetje vlotter doorrijden, zelfs als er een harmonicabus in panne staat.

Gevolg nummer 1 : de krantenwinkel, de bakker, de beenhouwer, de kapster volgen het voorbeeld van de bloemist : ze kunnen sluiten, want er is nergens anders plek om even te parkeren, en vele van deze handelaars menen dat zij leven van het doorgaand verkeer.

Gevolg nummer 2 : merk op dat er - op de bakkerszaak na - in Park-Heverlee geen directe alternatieven zijn voor deze handelaars. In de zijstraten van de Geldenaaksebaan zijn er bijzonder weinig winkels. De buurt zal dus ook elders moeten gaan winkelen. Totnogtoe waren we nog redelijk goed voorzien, maar met je voorstel komt dat zwaar in het gedrang.

Gevolg nummer 3 : zonder de verkeersremmende invloed van die parkeerplaatsen zal het verkeer ongehinderd de helling af kunnen bollen, om dan beneden in de erg smalle en weinig overzichtelijke schoolzone dood en vernieling te zaaien... want niet iedereen heeft dat onooglijk kleine bord van de Zone 30 al ontdekt.

Overigens wordt een Zone 30 - die nu verplicht dient ingevoerd te worden in łŢlle schoolomgevingen van Vlaanderen, en op de Geldenaaksebaan krijg je er dus welgeteld driłę - normaal geconstrueerd door verkeersremmende infrastructurele maatregelen, zoals daar zijn : bloembakken, geschrłŢnkt parkeren... vat je hem ?

Mag ik er ook op wijzen dat zelfs het stadsbestuur al terugkomt op het idee om die parkeerplaatsen af te schaffen ? Er zullen voor de handelaars voldoende parkeerplaatsen voor kortparkeren worden ingericht ter gelegenheid van de heraanleg na de Aquafin-werken.

Nee-nee Jo : je oplossing is niet drastisch genoeg. De oplossing die de bewoners van de Geldenaaksebaan naar voren schuiven, gaat net de andere kant op :

1. Volwaardige Zone 30 over de gehele lengte van de Geldenaaksebaan, inclusief infrastructurele herinrichtingswerken. Tussen haakjes : daarmee vallen ook de voetpaden weg, zodat harmonicabussen gerust in panne mogen vallen zonder alles te blokkeren.

2. Inrichting van de Geldenaaksebaan als verzamelweg, zoals bepaald in het Ruimtelijk Structuurplan Leuven, dus niłęt als doorgangsweg, want daarvoor is ze absoluut ongeschikt.

3. Om pendelaars naar en vanuit Leuven de hand te reiken, bieden we de Geldenaaksebaan aan als ideale route naar Leuven en omliggende : vlot, gezond en veilig - maar op łęłęn voorwaarde : łęnkel voor fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer van De Lijn en de toekomstige Gewestelijk Expresnet-halte. Want voor autoverkeer is onze gemeentelijke kern hopeloos ongeschikt.

4. De Geldenaaksebaan wordt sowieso toch al meer dan een jaar afgesloten, voor de collectorwerken, dus dit is niet eens een strijdpunt : het gaat toch moeten gebeuren. Laten we dit gebruiken als een opportuniteit om het eens łŢnders aan te pakken.

Veel keuze hebben we niet. Złęker niet de bewoners...
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: jo
Datum: 27/04/2005 21:34:17

Het was deze middag weer seriueze file net op het uur dat al de leuvense scholen sluiten op een woensdagmiddag. Deze keer lag het probleem aan het openbaar vervoer. Een harmonicabus van de lijn stond in panne (denk ik) tussen de krantenwinkel en de bakker. De auto's komende van het stad konden nog net door als ze eventjes op de borduur van de stoep reden.(wat wettelijk gezien natuurlijk ook niet mag) Aan het kruispunt met de broekstraat stond er al een andere bus die ook richting ring moest, maar deze kon natuurlijk niet naast de bus die panne had. De buschauffer van de laatste bus mocht natuurlijk niet van zijn route afwijken want anders zou hij via de broekstraat op de ring geraakt zijn. bijgevolg zat ook al bijna het kruispunt vast met de pakenstraat om dat chauffeurs komende van de pakenstraat het kruispunt opreden terwijl de ander file richting leuven muurvast zat door de twee bussen. Dit probleem had veel minder erge gevolgen gehad als er geen auto's zouden geparkeerd staan ter hoogte van de bakker. Trouwens buiten die afgebakende parkeersstrook stonden nog vele auto's geparkeerd. dus als je het mij vraagt schaf al die parkeerplaatsen af. Ze rijden er toch maar de buitenspiegels van de auto's af.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 27/04/2005 14:07:55

Danił┤l

Tom ,
nog een geweldige uitspraak van Louis
Tobback : " De luchtvervuiling op de Geldenaakse baan is de bevoegdheid van
Isabelle Durand " . Nu Bruno Tobback
federaal minister is voor leefmilieu staat er natuurlijk niets in de weg om de mobiliteits- en milieuproblemen van de Geldenaksse baan voor eens en altijd van de baan te schuiven .
Maar ook Bruno Tobback geeft niet thuis .
Het stinkt weer fameus vandaag .
(G)roet en tot morgen .
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 25/04/2005 9:16:27

Danił┤l
Ik ben mee gaan betogen tegen de verkeersoverlast in Heverlee . Er was veel volk . De luchtverontreinging was dit week-end draaglijk. De verkeersdensiteit lag laag en de wind kwam uit het zuiden. Ik ben met mijn echtgnoete te voet van Heverlee Park naar Vlierbeek gewandeld om te gaan luisteren naar een cantate. Vandaag 25
april 2005 stinkt het weer als de pest .
Er is zeer veel vekeer en het is windstil .
In de Standaard staat een lang artikel over de verkeershinder in Heverlee . Sijtig dat de opstellers niet bereid zijn om het eigen gedrag dat toch mede aan de basis ligt van de enorme verkeersoverlast te wijzigen .
(G)roet
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l
Datum: 22/04/2005 16:07:01

Danił┤l
Nog een toffe utlating van Luois Tobback over de Geldenaaskebaan : " De inwoners hebben hun voordeel gehad ". Begrijpt iemand
dat?
Deze nacht heb ik mijn roetkamer kunnen ver-luchten want ik moest toch gaan pissen Gelukkig was ik weer wakker voor de grote
dieselstroom om het venster te sluiten. Uiteraard zou men ook kunnen investeren in niet vervuilende voertuigen zoals men ook kan investeren in niet vervuilende wind-molens . Op niet vervuilende voertuigen werd heel wat onderzoek gedaan met goed gevolg aan de VUB door Porf. Maguero , in Denemarken , in Zwisterland , ook grote automerken deden hier heel wat onderzoek naar. Maar ja de finacił┤le belangen van de
petroleumsector zijn daar niet mee gediend . Niet vervuilende voertuigen kunnen aangedreven worden met ( propere ) windenergie . Maar de schepen van milieu is daar niet voor te vinden.
Wer M¸hl macht wird reich . Zou dat iets te maken hebben met het faschisme .
(G)roet
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 21/04/2005 13:06:48

Mouche,
heel interessant punt dat je daar aanhaalt, doet me terugdenken aan een levende discussie die ook ooit had met vrienden die niet geloofden wat ze hoorden toen ik zei dat wij eigenlijk nog eens ne serieuze oorlog nodig hebben. Want hoe pijnlijk dit ook is, op lange termijn blijkt het meestal voordelig omdat je inderdaad terug kan opbouwen wat is afgebroken en je het beter kan maken dan het was. De geschiedenis leert dat oorlog vaak de belangrijkse drijfveer was voor verdere vooruitgang en ontwikkeling. Maar kom, dit is een andere discussie en niemand wilt natuurlijk oorlog.

Maar Yves, mensen hebben altijd al afgebroken om beter op te bouwen, dus ik zie niet in waarom dit niet zou kunnen. Natuurlijk moet je wel niet teveel in eens willen doen, maar het mogen best wel grootschalige plannen zijn. Het probleem is net dat we vroeger te veel hebben zitten bouwen en verbouwen zonder naar het geheel te kijken.

De tijd van tussenoplossingen is volgens mij gedaan. Als je verder vooruit wil zal je moeten investeren. Qua mobiliteit denk ik dat veel oplossingen ondergronds zullen liggen. Ondertunnelingen, of een ander voorbeel parking. Waarom zou bijvoorbeeld op de plaats van het St-Jacobsplein geen grote ondergrondse parking kunnen komen door de stad gebouwd? Daarboven een verkeersvrij plein of een park, eronder meer dan genoeg parkeerplaats waar bewoners met bewonderkaart kunnen parkeren en bezoekers een eerlijk tarief betalen. Je stad wordt weer wat leefbaarder zonder altijd maar te moeten kappen op de automobilisten.

Toegegeven, het zijn moeilijke en dure oplossingen, maar dat mag geen probleem vormen. Gewoon minder geld weggooien aan dure, nutteloze projecten łŢ la windmolenparken en de financiering is al bijna rond.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: fizzyboy
Datum: 21/04/2005 11:24:07

Yves, ten gronde volg ik je wel, maar het verhaal is genuanceerder.
- 't is niet omdat iemand zegt dat de steden/straten niet gebouwd zijn voor auto's - m.i. een juiste vaststelling - dat er onmiddellijk uit volgt dat ze afgebroken moeten worden. Dat KAN, maar er zijn andere mogelijkheden, zoals o.m. de auto bannen (het andere uiterste). De conclusie dat alleen afbreken kan trek jij.
- je suggereert dat achter de ene flessehals de volgende ligt, dus dat verbreden geen zin heeft, maar voor de Geldenaaksebaan is dat niet echt waar zowel de ring als de expresweg aan de uiteinden zijn geen nauwere flessehalzen dan de Geldenaakse; het zou dus niet noodzakelijk een "loutere" verschuiving van het probleem zijn;
- het probleem verschuiven is het niet oplossen zeg je, en dat is relatief waar, maar de file verplaatsen naar het deel van de Geldenaakse waar het kruispunt vormt met de expresweg, is wel al een DEELoplossing voor een heel pak bewoners.

Neemt niet weg dat, zoals je aangeeft, er naar duurzame situaties gestreefd moet worden.

Maar soms lijkt het wel alsof jij/Groen! kiezen voor een totale blocage (het probleem laten aanmodderen en ophopen omdat deelsgewijze oplossingen zogenaamd zinloos zijn) met in het achterhoofd dat je zo de spanning opbouwt en dan radicalere stellingen kan doordrukken zoals Groen! ze wil.

Nuance doet geen pijn hoor.

Ik wil nog wel even benadrukken dat ook jullie ideeł┤n/visie/kritiek m.i. waarde hebben in het debat.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Mouche
Datum: 21/04/2005 10:53:25

Yves,

Ik blijf erbij: onze steden zijn niet gebouwd om het huidige verkeer te kunnen opvangen. Dat is geen verwijt, enkel een vaststelling. Ruimtelijk ordening staat soms haaks op de erfenis uit het verleden.
Op het einde van de negentiende eeuw waren onze meeste steden verziekt, letterlijk en figuurlijk. Ook hier in Leuven waren de straten te smal, de hiegił┤ne in sommige buurten ver te zoeken en deed de stad er niets aan...tot de oorlog uitbrak en de Duitsers met hun duivels plan de hele stad platbranden. Het enige positieve gevolg daarvan was, dat men de rooilijn van de Naamsestraat , de Brusselse etc. achteruitgeschoven heeft, de oude slachthuisbuurt gesaneerd heeft, etc...
Maar ja, moeten we daar nu een oorlog voor hebben om drastische maatregelen te durven nemen?
Jouw vergelijking met Amerika gaat ook niet op. Daar kan je tenminste niet zeggen dat de straten niet breed genoeg zijn en je als voetganger moet oppassen om niet rakelings door een auto gepakt te worden zoals ik dat ooit voorhad in de Minderbroedersstaat omdat de stoepen veel te smal zijn!
Onze oude steden mogen charmant zijn en we houden het ook best zo, maar als je mensen naar de stad wil lokken om er te wonen , te werken en naar school te gaan , moet je ook het lef hebben om de daarmee gepaard gaande problemen te durven aanpakken en op te lossen, zoniet, decentraliseer best alles en laat je de steden leeglopen. Aan de politici een keuze te maken.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l
Datum: 21/04/2005 9:34:48

Danił┤l

Na de uitzending van Radio 2 in de zetel zegt Bruno Tobback : " De Geldenaaksebaan
heeft een gezondheidsprobleem en geen veiligheidsprobleem ."
Schepen Dirk Robeets zegt : " De Gelde-naaksebaan baan is een gevaarlijke weg en daarom moeten er fietspaden komen " Welke
socialist heeft het nu bij het rechte einde ?Zeker is dat er na de aanleg van de fietspaden sneller zal gereden worden en dat er meer kans is op dode hoekon-gevallen . Of hoe de remedie erger is dan
kwaad.
(G)roet
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 20/04/2005 22:38:12

Sommige voorstellen worden met veel ernst neergepoot terwijl ze redelijk grappig zijn.
Zoals vertrekken vanuit de vaststeling dat onze steden niet gebouwd zijn voor het hedendaagse verkeer (de Amerikaanse zouden dat wel zijn maar daar hebben ze dezelfde problemen met het verkeer...)
Dus afbreken en kaarsrechte wegen trekken.

Blijkbaar vergeet men de konsekwenties:
Naar de stad wil iedereen komen maar spijtig genoeg staan de huizen en dus de stad in de weg, dus afbreken maar. Maar als alles is afgebroken is er geen stad meer en geen reden meer om te komen...
Hoe lossen we dat op?
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 20/04/2005 10:43:45

Sinds wanneer is budget in leuven een probleem? Kijk maar naar de heraanleg van de diestse, dat zal ook wel weer gekost hebben, is op zich wel een verbetering, maar was toch niet echt prioritair. En zo zijn er genoeg voorbeeldjes waar geld tegenaan gegooid wordt dat niet echt nodig was.

We moeten natuurlijk realistisch blijven, maar ik vrees dat we het mobiliteitsprobleem enkel met dure middelen kunnen aanpakken. Zij het nu via het uitbreiden van het wegennetwerk of het verbeteren van het openbaar vervoer, duur wordt het sowieso.

Een veranderlijke eenrichting is idd best een goede oplossing. Oa Barcelona heeft zo een systeem op 1 van zijn belangrijkste autostrades. Maar daar gaat het over een baan met 6 rijvakken, waar naargelang het tijdstip 2, 3 of 4 rijvakken in łęłęn richting worden opgengesteld en 2, 3 of 4 in de andere richting. Dit systeem zou een goede oplossing zijn voor grote wegen naar brussel of antwerpen, maar in het geval van de geldenaaksebaan zou je dus 1 richting helemaal dienen af te sluiten, wat toch wel voor verwarring kan zorgen. 's Ochtends, wanneer het probleem het grootste is, staat bovendien file in beide richtingen, dus welke richting kiest je dan? Dus of je enkelrichting nu veranderlijk is of niet, je blijft met een probleem in de andere richting.

Op zich vind ik enkelrichting dus zeker het overwegen waard, al zou ik hem niet laten veranderen. Maar dan blijf je met een probleem in de andere richting.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: fizzyboy
Datum: 20/04/2005 9:46:01

Budget Peter!
Als budget geen probl was, dan was de ideale oplossing een doorsteek langs de HST zoals Daniel gezegd heeft.

Ik denk dat mijn alternatiefje het goedkoopste is, met een onmiddellijk effect, daarenboven direct 'uitwisbaar' mocht het nonsens zijn.

In het buitenland bestaat het.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 20/04/2005 9:24:33

Hoe je tunnels bouwt in moerasgebied is mij een raadsel, dat laat ik aan experts over, maar ik denk dat je ook een eenvoudigere oplossing hebt door 'gewoon' een gracht te graven en daarin een brug te zetten, onder de brug heb je je tunnel en op de brug is dan gewone weg. Op deze manier zijn er in het buitenland al metrolijnen gebouwd, dus waarom geen uitvalsweg.

Voor de verkeersafwikkeling hierrond zou ik aan de beide ingangen rondepunten voorzien, zodat je gemakkelijk kan keren (voor het verkeer dat van midden in de geldenaaksebaan vertrekt en in de andere richting moet zijn). De situatie van de broekstraat en daarrond zal hierdoor sterk verbeteren, zelfs al moet je even rondrijden, vermits de doorstroom beter is. De lichten kan je in principe ook weglaten vermits het verkeer nu maar langs 1 kant komt.

Langs de kant van de ring lijkt het me niet moeilijk om een in- of uitgang van de tunnel te plaatsen, ter hoogte van het kruispunt geldenaaksebaan-Paul van Ostaijenlaan heb je plaats genoeg. Als die ondertunneling van de parkpoort er komt kan je zelfs van hieruit reeds de ingang maken.

Voor de andere kant is het wat moeilijker, maar ik denk dat ter hoogte van het kruispunt Geldenaaksebaan-Milseweg wel iets kan gemaakt worden (eventueel een deeltje van die parking daar gebruiken).

Dit idee is niet nieuw. In Limburg wordt reeds enkele jaren gewerkt aan zulke projecten om de noord-zuid verbinding te verbeteren.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 20/04/2005 9:09:23

Danił┤l
Vanaf heden krijg je elke dag wat achter-grondinformatie over de histriek van de
Geldenaaksebaan
Eers een paar verdragende uitspraken
Verkeersconsulent bij de politie van Leuven
Louis Buelens dixit :"We kennen de problemen van de Geldenaaksebaan , maar we doen er niets aan "
Burgemeester van Leuven Louis Tobback tij-dens een bezoek van de Gracq ( Groupement de recherche et d'action des cyclistes quo-tidiens)aan Leuven dixit : " De fiets is een slecht vervoermiddel "
Het stinkt vandaag weer heel erg door de
combinatie van heel veel auto's , het canyon-effect en de windstilte.
Wordt vervolgd (G)roet
Geldenaaksebaantunnel i.p.v. Parkpoorttunnel
Auteur: Bart Viaene
Datum: 19/04/2005 23:24:36

Magnifiek idee, Peter :

De Geldenaaksebaan łęłęnrichting maken, en de andere richting in een (smalle) tunnel eronder.

Aquafin moet de straat toch al 4 meter diep uitgraven voor die collectoren, van aan Philips tot aan de Milseweg/Abdijstraat. Nog een beetje dieper voor die tunnel is dus een kleine moeite.

Tegelijk kunnen de fietsers en voetgangers eindelijk veilige en brede paden krijgen (bovensgronds, natuurlijk), kunnen er broodnodige parkeerplaatsen worden bijgemaakt voor bewoners, bezoekers, winkeliers en klanten, en kunnen de drie schoolomgevingen in volwaardige Zones 30 worden herschapen.

Maar hoe zie je de in- en uitgang van die tunnel dan, en vooral : de verkeersafwikkeling van o.a. Broekstraat, Hoveniersdreef, Abdijlaan, Pakenstraat, Milseweg en Abdijstraat ?

Ik zie dat niet direct zitten, maar ik heb er nog niet over nagedacht.

OK, gasten, we zijn goed bezig. Nog zo een paar ideeł┤n en de problemen zijn opgelost. Al zullen ze Sinterklaas dan paus moeten maken, vrees ik, want een tunnel in moerasgebied aanleggen is allesbehalve simpel. Die Aquafinwerken zie ik ook al niet zitten zonder zware (en dure) bewarende maatregelen, zoals het verzinken van caissonwanden om verzakkingen van de woningen te vermijden.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: fizzyboy
Datum: 19/04/2005 16:42:27

Wel Peter, ik heb geschreven: straat versmallen met laad-/los en bus-kruisplaatsen, 's morgens enkelrichting uit de stad, 's avond andersom. Of eventueel toch de doorsteek door het militair domein. Dat zou eigenlijk nu al mogen met de komende werken.

We'll see.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 19/04/2005 13:42:17

Is er eigenlijk al aan gedacht om (een deel van) de geldenaaksebaan enkelrichting te maken?

Het verkeer wordt gehalveerd, de baan wordt breder dus veiliger en met betere doorstroming (want de lichten kan je dan in principe ook weglaten), de vervuiling meer dan gehalveerd want maar half zoveel verkeer dat dan nog eens rijdt ipv stilstaat. De last verlaagt dus en toch blijft de Geldenaaksebaan alvast in łęłęn richting mee de mobiliteit in leuven verhogen.

Enig nadeel is natuurlijk dat de bewoners, wanneer ze in de andere richting moeten gaan, zullen moeten omrijden, maar dit zal toch wel niet opwegen tegen de hierboven vermelde voordelen zeker.

Eventueel kan je dan nog de andere richting ondertunnelen (is al praktisch meer haalbaar en goedkoper vermits tunnel kleiner is dan indien voor 2 richtingen) of parallel een extra weg voorzien (zelfde opmerking).

Een ondertunneling van de parkpoort, net als eender welke andere poort, is volgens mij zinloos zolang de situatie op de uitvalswegen niet verbetert, want volgens mij is het niet in de eerste plaats aan de poorten dat het verkeer stropt, maar wel op die uitvalswegen.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: P
Datum: 19/04/2005 10:09:18

Onteigenen is zeker een optie waaran gedacht wordt. Maar als je er even langer over nadenkt, zal je het idee toch snel verwerpen. Enig idee hoeveel huizen er zouden moeten onteigend worden om de straat breder te maken op de belangrijke plaatsen? Ook enig idee hoeveel deze "arbeidershuisjes" waard zijn/ kosten? Volgens mij zit je al gemakkelijk aan 200.000 Euro per huis (zijn huizen met vaak 4 slaapkamers en nog een deftig stukje tuin aan - vlakbij centum van Leuven; reken maar uit).
Ik zie in de Geldenaaksebaan 2 grote problemen.
Het eerste is de veiligheid. Ik vind dat met alle fietsers en voetgangers die daar passeren, er veel te weinig aan hun veiligheid wordt gedacht. Ik ben niet per se voor het sluiten voor de straat (al zou ik daar als fietsende bewoner zelf weinig last van ondervinden) maar ik vind toch wel dat er prioriteiten moeten gesteld worden en voor mij is dat een veilige (en snelle - want waarom zouden fieters in een file moeten staan waar ze zelf niet eens voor verantwoordelijk zijn en zo onddertussen alle stank opsnuiven) doorgang voor voetgangers en fietsers.
Het andere probleem is de vervuiling. De stank die wordt geproduceerd voor de lichten aan de Pakenstraat is onvoorstelbaar. Als men daar al kon zorgen voor beter doorstromend verkeer, zouden we al een eind op weg zijn. Maar voor betere doorstroming zou misschien wel de Geldenaaksebaan vanaf de lichten of de Pakenstraat (gedeeltelijk) moeten afgesloten worden.
De oplossingen voor deze problemen zullen altijd sommige mensen niet plezieren maar dat zijn dan meestal mensen die meer keuzevrijheid hebben (om bijv een andere weg te nemen).
Structurele oplossingen zoals carpoolen (al die auto's in de file hebben meestal enkel een bestuurder en geen passagiers), meer openbaar vervoer en de meest milieu-vriendelijke auto's zouden pas echt helpen. Maar dat verwachten is utopie.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Tomg
Datum: 18/04/2005 20:18:48

Mouche, het werd reeds aangehaald dat het mogelijk is om een nieuwe weg neer te poten, kaarsrecht, zonder dat er volk op woont.

Ik ben dan ook voorstander van deze optie.

Geldenaaksebaan kan dan rekenen op puur plaatselijk verkeer.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Mouche
Datum: 18/04/2005 16:46:53

Ik ga misschien een aantal mensen uit de buurt tegen de schenen schoppen....
Toch deze bedenking: onze steden zijn duidelijk niet gebouwd om de doorstroom aan te kunnen van het vele verkeer en vaak is een probleem oplossen, het probleem verleggen. Deze straat is net zoals een aantal andere toegangswegen duidelijk te smal.
Maar ja, aan afbraak van huizen en dus gedeeltelijke onteigeningen, durft men de dag van vandaag niet meer te denken laat staan over te gaan voor koning auto, die dat statuut reeds lang verloren heeft.
Toch lijkt het me niet zo'n slecht idee. De weg is veel te smal ,onveilig voor voetgangers en fietsers en de gassen blijven er hangen .
De woningen, meestal kleinere arbeidswoningen, zijn toch niet echt zo waardevol dat ze moeten bewaard blijven.
Waarom kan de rooilijn in dat eerste stuk niet verlegt worden, met een bredere baan , daarom niet persłę voor meer wagens door te laten, maar met inhammen en drempels om het verkeer af te remmen en wat boompjes.
Maar ja, dan zouden er dus inderdaad een aantal woningen moeten sneuvelen en dat is niet leuk voor de bewoners van nu...
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 18/04/2005 14:01:24

Luchtverontreinging op de
Geldenaaskebaan .
Deze morgen stonk het weer als de pest naar uitlaatgassen. Op de middag was er minder verkeer dan durf je al eens ademen op straat .
Pas als ik de Hoveniersdreef 50 meter ver ingereden ben kan ik weer zuivere lucht ademen . Al de rest is praat tegen de vaak.
(G)roet .
Re: Re: Hinder voor autoverkeer ??
Auteur: Bart Viaene
Datum: 14/04/2005 14:37:17

Jo, TomG : excuu !

Dat was inderdaad teveel op de man gespeeld dan op de bal... en bewierookte groenten en fruit kunnen inderdaad gewassen of geschild worden. Al dat roet begint blijkbaar op m'n humeur te werken, sorry.

Maar toch : onze buurt pleit voor een Zone 30, gełěnstalleerd volgens de regels van de kunst (dus niet zoals nu gewoon twee verkeersplaten ophangen, en klaar is kees).

Nee, we willen graag dat voetgangers, fietsers, auto's, bussen, shoppers en winkeliers allen met dezelfde - aangepaste - snelheid van de beneden-Geldenaaksebaan gebruik zouden kunnen maken zonder van elkaar gescheiden te zijn..

Want laten we eerlijk zijn : nu zijn ze dat ook niet : de voetpaden stellen nauwelijks iets voor, als fietspaden zijn er zelfs geen schaamstrepen op het wegdek geschilderd, en al het verkeer "wurgt" zich door elkaar door de lange flessenhals.

De Vlaamse Gemeenschap stelt zo'n Zone 30 nu trouwens verplicht voor schoolomgevingen, en trekt er ook geld voor uit om dat te helpen realiseren.

In die optiek zullen onze winkeliers dus niet meer in overtreding moeten stationeren op het voetpad om te proberen het verkeer zo weinig mogelijk te storen, maar zal er gewoon geen voetpad of fietspad meer zijn, en zullen ze (zoals nu) gewoon voor hun winkel lossen en laden.

Voor de doorstroming zal dat geen enkel verschil maken in dit particuliere geval.

In een Zone 30 worden parkeerplaatsen, chicanes, bloembakken en ander straatmeubilair trouwens gebruikt om de snelheid zoveel mogelijk af te remmen, tot het niveau van de zwakste weggebruikers.

Dat zit er dus aan te komen, want de Stad Leuven is reeds akkoord over een Zone 30 tot aan het kruispunt Milseweg/Abdijstraat. Over de manier van aanleggen werd een overleg met de buurtbewoners, verkeersspecialisten en politieke partijen beloofd.

Hoe dan ook gaat er niet meer zoveel autoverkeer door de Geldenaaksebaan geraken. En laten we włęl wezen : zelfs zonder ingreep geraakt er elk jaar minder verkeer door, wegens de toenemende congestie.

Jo : ik voel dus met je mee. Wat ga je verzinnen als Aquafin de Geldenaaksebaan straks voor een jaar of młęłęr opbreekt ?

Onze buurt schuift de oplossing naar voor die volgens ons de łęnige haalbare is : sluit de Geldenaaksebaan af voor doorgaand verkeer en maak er een veilige, vlotte, gezonde en aangename route van voor voetgangers, fietsers, busgebruikers en gebruikers van het toekomstige Gewestelijk Express Net.

Minder haalbare oplossingen zijn volgens ons (niet limitatief) : een nieuwe invalsweg langs de SST-lijn tussen Brabanthal en Nieuwe Kerkhofdreef (wegens ook snel vol), voorsorteerstroken voor bussen (is enkel een oplossing voor bussen, maakt de situatie nog erger voor fietsers en bewoners, ook hogerop de baan), afsluiting łęnkel in de spitsuren (technisch moeilijk en geen oplossing voor het doorgaand verkeer), afwisselend łęłęnrichtingsverkeer (onveilig, ongezond, technisch moeilijk), ondertunneling (in plaats van Parkpoort), relocatie van de scholen (maar naar włŢłŢr dan wel ?), onteigening en afbraak van een 100-tal woningen langs łęłęn zijde van de Geldenaaksebaan om ze te kunnen verbreden (...)

Als iemand nog iets anders weet, hou je niet in...
Re: Hinder voor autoverkeer ??
Auteur: jo
Datum: 13/04/2005 20:31:10

Aan Bart Viaane,

Ik heb net als U een wagen die op LPG rijdt en volledig in orde is met de vernieuwde wetgeving, dus als ik uw groenten bevuil met mijn uitlaatgassen dan zal het wel minimaal zijn. Bovendien betaal ik omdat ik met LPG rijdt nog eens extra 150euro aan rijtaksen en moet ik vaak de betaalparkings vermijden wegens niet toegelaten. Als ik naar de technische controle ga betaal ik nog eens extra gewoon omdat wij met een propere brandstof rijden. Maar goed dat zal je ook wel al weten.
Ik kom elke dag door uw straat met de wagen daar mijn kinderen die ook in Heverlee naar school gaan nog wat te jong zijn om 16km per dag af te leggenmet de fiets. Vroeger reed ik dagelijks met de fiets en als de kinderen groot genoeg zijn zal ik zeker vaker met de fiets rijden naar Leuven. Trouwens de afstand die ik nog moet verder rijden dan de school van mijn kinderen tot in het centrum doe ik alijd met de fiets. Dus ik vind uw beschuldigingen misschien wel iets te vlug geuit.

 

 

 

 

 
Re: Hinder voor autoverkeer ??
Auteur: TomG
Datum: 13/04/2005 20:24:05

Danił┤l, dat heb je mooi gezegd, en daar kan ik ook niet anders dan zeggen: ben het met je eens.

Langs de andere kant schrijf je: de luchtvervuiling is even erg met 5 auto's, dan in de spits. (heu) Dan gaat luchtvervuiling daar altijd een probleem zijn, met of zonder doorstromen van de karrevracht aan auto's als ik het goed begrijp.

Tussen haakjes, ik zal zo meteen nog eens parkeerplek tellen in de Broekstraat, kwestie van toch iets te doen, en die printer terug te brengen, en nee, dat gaat niet met mijn fiets. :)

Bart, meestal geef je iets gevattere commentaar, en nu speel je mooi op de bal.

Wat betreft het gebruik van de 4 knipperlichten: dit mag enkel in het geval van een defect voertuig, of te melden dat er een file is. Als deze persoon dan half op het voetpad staat, en met 4 knipperlichten op maakt die meteen 2 overtredingen, en hindert hij ook het verkeer, met andere woorden, zeer gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. U mag dat natuurlijk goed vinden, maar ik denk dat er inderdaad andere meningen zijn.

Die groentjes vol met roet, ocharme ochot... Precies of de vliegtuigen die over en langs Leuven vliegen, en enkele honderen liters kerosine opstoken, dat die geen roet naar beneden laten dwarrelen wanneer de groentjes groot worden in de tuin... Of erger nog, dat de groentjes worden gespoten tegen alle soorten beestjes en ziektes... In een serre, opgefokt met chemische meststoffen...

Ach ja.
Hinder voor autoverkeer ??
Auteur: Bart Viaene
Datum: 13/04/2005 18:31:40

Beste Jo,

Die bestelwagen is van onze buurtwinkelier Benny, die dan net van de vroegmarkt komt met een grote vracht verse groenten en fruit voor de mensen die hier wonen en bij hem klant zijn. Die groenten moeten uitgeladen worden. Parkeergelegenheid is er niet. Benny doet alle moeite om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. Als dank worden de uitgestalde groeten, fruit en bloemen elke morgen rijkelijk besproeid met uitlaatgassen en roet van auto's van mensen die menen dat de Geldenaaksebaan een in- en uitvalsweg is die allłęłęn hun eigen gemak moet dienen.

Als jij met die bestelwagen een probleem mee hebt als weggebruiker, welnu : dan heb ik ook niet de minste scrupules meer om het stadsbestuur te vragen om jou het gebruik van de Geldenaaksebaan voortaan maar te ontzeggen, wegens totaal ongeschikt voor deze samenleving.

En dat van die verkeerslichten : dat is INDERDAAD om de bussen (łęn de fietsers) de kans te geven om de draai te maken. Of wat had je gedacht ? Dat het stadsbestuur zoiets voor de lol verzint, soms ?

Want als je het nog niet gemerkt had : de Geldenaaksebaan is te smal. Daarom moet iedereen water in zijn wijn doen. Begin maar alvast te oefenen.

Anderzijds : je bent hłęłęl welkom bij ons, te voet, op de fiets, of in een bus. Maar niet met de auto. Wij stikken hier van je uitlaatgassen.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 13/04/2005 11:42:17

Danił┤l Van Eygen
Geldenaaksebaan 196
3001 Leuven-Heverlee.

Aan Tom G.

Beste Tom,
ik zou wel willen weten waar je woont of slaapt ge in uw auto. Verkeersproblemen zijn er maar weinig op de Geldenaakse baan . Er gebeuren geen
zware ongevallen . Toch zegt schepen Dirk
Robbeets dat de Geldenaakse baan een gevaarlijke straat is en dat er daarom fietspaden moeten komen . De fietspaden moeten er komen om het nog gemakkelijker te maken voor de automobilisten . Het argument van de veiligheid is dus een drogreden .
Daarom moet ook de stationeergelegenhied verdwijnen .
Iedereen geraakt thuis en op het werk .
DE MILIEUPROBLEMEN ZIJN ER GEDURENDE DE HELE DAG IN TEGENSTELLING TOT WAT HET GEMEENTEBESTUUR VERKONDIGT . Het lawaai stijgt bij elke doortocht van een bestelwagen of autobus binneninshuis tot boven de 75 DB vooral buiten de spitsuren. De luchtverontreining is onhoudbaar ook als er maar vijf voertuigen voorbijgereden zijn. Alleen in de spits is het nog wat erger. Wij hebben als bewoners alle begrip voor de noden van de weggebruikers . Ik ben zelf ook fietser ,auotmobilist , openbaarvervoer-gebruiker,boot-, vliegtuigreiziger en voetganger .Daarom heb ik in het verleden aangdrongen bij het gemeentebestuur op de aanleg van een alternatieve weg langs de HST van de Nieuwekerkhofdreef naar de Brabanthal . Dan zijn er geen problemen meer met hinderende fietsers , gestationeerde voertuigen overlopende kinderen , stank in de huizen, enz . Tracht ze het daar maar eens aan hun verstand te brengen op het eerste verdiep in het stadhuis. De fout ligt niet bij de bewoners of bij de weggebruikers maar bij de plannenmakers en het satds-bestuur. Ook Natuurpunt, de Vrienden van de Abdij van Park , en de uitbaters van de Abdij van Park horen niet graag spreken van
een dergelijke alterntieve weg. Maar ze staan wel alleen gereed om met een dieselvoertuig te rijden.Als bewoners willen we niet het hele laken naar ons toe trekken , anderen blikbaar wel. Als men toelaat dat er auto's rijden , parkings aanlegt , tunnels bouwt , enz. moet men ook voorzien in een aangepaste wegeninfra-structuur om er heen te rijden .Ikzelf heg nog gijverd voor doortrekking van de snelweg
van Grammaire tot De Mol . Die weg is er ook gekomen .
Groeten
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: jo
Datum: 12/04/2005 20:35:48

Waar ik mij ook vaak aan erger, is het feit dat er regelmatig en dan nog liefst tijdens de ochtendspits daar regelmatig aan de voedingswinkel tegen over de pakenstraat een bestelwagen staat(gewoon met de 4 richtingsaawijzers aan)die juist dan als het druk is nog eens voor extra verkeersopstoppingen en onveilige situaties kan leiden.

Een ander punt waar ik me aan erger is dat de verkeerslichten voor de mensen die van richting Haasrode, Bierbeek komen gewoon langer op groen kunnen blijven terwijl de mensen die van leuven komen op dat ogenblik ook nog groen licht hebben. (Zou naar horen zeggen gedaan zijn om de bussen die de pakenstraat vanaf het centrum inrijden de mogelijk te laten om af te draaien op het linker rijvak??!)
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: TomG
Datum: 12/04/2005 15:46:51

Gisteren moest ik printer ophalen in een zijstraat van de geldenaaksebaan. In de broekstraat was er geteld (heb er speciaal op gelet) zeker en vast plek voor meer dan 20 wegens.

Kom nu aub niet af dat er tussen 20-21u een probleem is.

Overdag nog leuker, dan staan er amper auto's.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Davy
Datum: 12/04/2005 14:30:12

Even over de zone 30 aan de Sint-Norbertusschool: vorige week reed ik daar - zoals het hoort - aan 30 en ik geef het toe 40 km/u aan voorbij om vast te stellen dat er eentje zich in "mijn gat" had genesteld.

Grote lichten aan en uit, de claxon ging tekeer. Eindje verderop verandert dat in zone 50, dus ga ik wat sneller rijden. Dacht nog "goh, die zal dat niet geweten hebben dat dat een zone 30 was" dus was ik me van geen kwaad bewust. Maar hij bleef plakken...

Aan Parkpoort sta ik voor het rode licht om links af te slaan op de ring, de gatplakker stopt naast me, STAPT uit en begint te roepen en tieren. Ik sluit mijn portieren, staat die nozem voor mijn wagen te BRULLEN.

Tot hij in de mot kreeg dat ik nu niet bepaald een klein ventje ben en hij terug in zijn getuned vehikel kroop.

Wil maar hebben, als dat iemand is die iedere dag door de Geldenaaksebaan zou rijden, dan ben ik blij dat ik daar niet woon! Dit was de eerste en hopelijk ook laatste keer dat ik verkeersagressie heb meegemaakt.

Groeten
Davy
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 12/04/2005 14:07:28

Hello,
ik heb vrijdag 15 04 2005 de lucht-
vervuilkng voor en in mijn woning op de Geldenaaksebaan officił┤el laten vast stellen . Het was niet moeilijk . Het stinkt er altijd en niet alleen tijdens de spits
zoals het stadsbestuur steeds mede deelt .
Noch de politie , noch de milieudienst noch de provinciale geneeskunidge dienst hebben
eerder de luchtvervuiling willen vast stellen .

(G)roet
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 12/04/2005 12:57:32

TomG:

"Bart, ik ontken niet dat daar een probleem is. Maar kan je ook eens antwoorden op mijn vraag? Blijkbaar toch een pijnlijk punt..."

Bedankt, Tom. Als ook de automobilisten van het doorgaand verkeer al akkoord zijn dat er een probleem is, zijn we goed bezig !

Ik had inderdaad niet geantwoord op je vraag, omdat ik niet goed wist over welke bocht je het had, en ik ben vergeten je ernaar te vragen. Nu snap ik het beter. De files zijn de oorzaak, niet het probleem. De geparkeerde auto's zijn wellicht łęłęn van de oorzaken van de files, maar zijn (voor ons) niet het probleem. Het probleem is de luchtvervuiling in de stadscanyon die de beneden-Geldenaaksebaan momenteel is.

Tja, Park-Heverlee is de tweede grootste woonkern van de gemeente. In een woonkern wonen zoals steeds ook middenstanders. Deze handelaars hebben graag parkeergelegenheid voor kortparkeerders voor de deur. Bovendien helpen deze parkeerplaatsen het verkeer afremmen, dat anders als een kanonskogel de helling zou afdonderen naar de St. Norbertusschool (Zone 30). Of we het verkeer nu afremmen met parkeerplaatsen, bloembakken, flitspalen, verkeersdrempels of chicanes : głęłęn van allen veroorzaken ze luchtvervuiling.

Er is włęl een heel andere discussie aan de gang - ik heb er zelfs een petitie over georganiseerd - over parkeerplaatsen voor de bewoners. Volgens de huidige plannen verdwijnen die immers grotendeels (zie http://www.heverlee..be). Het stadsbestuur - bij monde van schepen Dirk Robbeets - onderkent ook dit probleem, en heeft reeds een bewonersparking (iets nieuws voor Leuven) in het vooruitzicht gesteld. En in de Broekstraat (en alle omliggende straten) is er helemaal głęłęn parkeerruimte op overschot - vraag maar aan de bewoners.

Maar we willen hier graag młęłę over praten, want de łęne oplossing is de andere niet. Zo komt er ook in Park-Heverlee een halte voor het Gewestelijk Express Net. Dit is gepland vÛÛr 2012, maar de nodige financił┤le middelen zijn er nog niet. Park-Heverlee vreest een pendelparking te worden voor pendelaars naar Brussel, als de Geldenaaksebaan tegen dan nog gebruikt wordt als surrogaat-invals- en uitvalsweg... waar zijn, ook volgens het Ruimtelijk Structuurplan Leuven, helemaal niet voor geschikt is.

Wat zo włęl een oplossing kunnen zijn, dan ? Ik kan er wel een paar verzinnen. Als we de middelen voor de ondertunneling van Parkpoort gebruiken om de beneden-Geldenaaksebaan te ondertunnelen (gesteld dat dat technisch mogelijk zou zijn), of - nog veel gemakkelijker en technisch beter haalbaar - om een ondertunnelde nieuwe invalsweg tussen de Brabanthal en de Nieuwe Kerkhofdreef aan de Philipssite te maken, geraken we al een heel stuk in de goede richting.

Op voorwaarde dat daarvoor de Parkabdij-site effectief ondertunneld wordt, en dat de Geldenaaksebaan wordt ingericht als verzamelweg voor de woonkern en als ontsluitingsweg voor openbaar vervoer en fietsverkeer, uiteraard, en niet meer kan gebruikt worden als would-be in- en uitvalsweg.

Dat is een oplossing, maar niłęt op langere termijn. Op langere termijn volg ik Yves - en trouwens ook het stadsbestuur - wanneer zij stellen dat die enkel kan gevonden worden in alternatieve mobiliteit. Maar voor mij hoeven dat nog geen trams te zijn. Laten we eerst maar ons fiets-, bus- en GEN-verkeer aangenaam en haalbaar maken. De Geldenaaksebaan stelt zich daarvoor kandidaat, onder voorwaarden van leefbaarheid voor de buurt.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: TomG
Datum: 12/04/2005 10:12:05

Bart, ik ontken niet dat daar een probleem is. Maar kan je ook eens antwoorden op mijn vraag? Blijkbaar toch een pijnlijk punt. Gisteren nogmaals door gereden, voor de bocht wringen en duwen, en dit terwijl er in de broekstraat plek genoeg is om te parkeren. Dit komt bij mij over als lui hoor.

Yves, ja natuurlijk heeft u ook in ploegen gewerkt, dat kan zeer goed, maar voor mij is 12 km rijden met het openbaar vervoer een HEL! Fiets staat buiten kwestie, heb het een half jaar gedaan, maar 12km na een nachtshift van 12u? Nee, bedankt. Dan lig ik graag ASAP in mijn bed.

Wanneer komt trouwens de beloofde stopplaats voor treinen aan de kul (site Arenberg?)

Ik hoor het allemaal graag zeggen, maar zoals hier al werd opgemerkt, er zijn in Leuven slechts kleine problemen in vergelijking met andere plaatsen. Zie maar naar antwerpen en brussel...
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 12/04/2005 8:39:07

"Als de ingezette wagens allen op een efficił┤nte manier zouden worden ingezet, m.a.w. als die wagens de hele dag deden waarvoor ze gemaakt zijn nl. rijden, zou je veel minder wagens nodig hebben. Die wagens zouden ook veel minder in files terechtkomen."

Hmmm, dit moet groene logica zijn... als alle wagens meer rijden en dus minder geparkeerd staan zijn er ... minder files??? Dus nu zijn auto's al slecht omdat ze geen gebruiksvoorwerp meer zijn? En ik die dacht dat het probleem net was dat ze teveel werden gebruikt.

Tja, als alles in gemeenschappelijk bezit was kon men het efficił┤nter gebruiken, waar heb ik dat nog gehoord? Moest je het vergeten zijn, dat systeem heeft al eens ergens bestaan en is reeds radicaal mislukt!

En of een wagen nu een sober Ladake is of ne dikke getunede statusbak, volgens mij nemen die juist evenveel plaats in in de file.

En dat de meeste files ontstaan door verplaatsingen van minder dan 5 km is toch ook wel zeker. Dan moet je toch eens uitleggen waarom al die wagens al op meer dan 30 km van brussel stilstaan in de ochtendfile.

Als je denkt dat je in leuven een verkeersprobleem hebt, ga dan eens op een aantal andere plaatsen kijken, dan weet je pas wat problemen zijn. Het probleem in Leuven is niet zozeer het aantal wagens, maar wel de slechte weginfrastructuur.

Doe eerst iets aan de ochtend- en avond files in en rond Brussel, dat is tenminste een echt probleem. Die mensen zijn al zo goed elke dag uren te verliezen om te gaan werken ipv te parasiteren op de sociale zekerheid en dan gaan we ze nog eens uitkakken omdat ze die moeite willen doen. Precies of ze daar voor hun plezier in staan. Niet iedereen heeft de luxe vlot en op hun lui gat naar het werk gebracht te kunnen worden.
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 11/04/2005 22:11:48

TomG
Blijkbaar iets ongewoon: een politicus die bij zijn gedacht blijft? Waarom zou ik van gedacht moeten veranderen.
Wat ploegenarbeid betreft: ook ik moest zaterdagen en zondagen werken: voor u was dat moeilijk maar bij mij heet dat "gemakkelijk praten". Ook niet erg konsekwent.
Dit moest ik wel knippen en plakken uit uw tussenkomst:
"Nu komt het standaarda antwoord van Yves dat ik de wagen verheerlijk, en dat ik alles buiten proporties trek en dat ik serieus verslingerd ben. (moet je dit dus zelfs niet meer knippen en plakken.)"
Kan je mij vertellen waar ik dat verteld heb?

Julien,
Motoren die "ralenti" draaien vervuilen heel wat meer dan motoren die gewoon draaien. Doordat heel wat mensen de auto nemen voor dingen die ook op een andere manier konden ontstaan er files. Ook omdat vele mensen een auto hebben die ze zelden laten draaien heb je vervuilende motoren.
Als de ingezette wagens allen op een efficił┤nte manier zouden worden ingezet, m.a.w. als die wagens de hele dag deden waarvoor ze gemaakt zijn nl. rijden, zou je veel minder wagens nodig hebben. Die wagens zouden ook veel minder in files terechtkomen.
Het wagenpark is hopeloos te groot omdat de wagens voor een groot deel een statussymbool zijn en niet aanzien als gebruiksvoorwerp. Dat kun je ook merken aan de reclame voor auto's die veel kenmerken vertoont van de reclame voor sigaretten, die onderscheidt zich van andere reclame omdat sigaretten een product zijn die men niet nodig heeft, waardoor men op de emoties inspeelt "stoere cowboy", "hypergezelligheid" enz. Reclame voor wagens speelt daar ook op in en niet met rationele argumenten in tegenstelling met bedrijfswagens waar dat men wel afkomt met prestaties qua laadvermogen en actieradius.
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 10/04/2005 21:59:54

TomG:

Ik stel voor dat je onze straat eens komt bezoeken als de Paasvakantie voorbij is, morgen in de ochtendspits bijvoorbeeld.

Want hoe je het ook draait of keert : als we met ons allen steeds młęłęr willen blijven autorijden zoals we nu bezig zijn, staan we straks met ons allen de godganse dag stil in de file.

Van mij młŢg je dat, als je dat per słę wil, maar zet dan asjeblief je motor af, of koop een wagen die dat automatisch voor je doet, of nog beter - koop er łęłęn die helemaal niłęt vervuilt.

Want de beneden-Geldenaaksebaan is - in tegenstelling met een heleboel andere wegen - een speciaal geval waar de uitlaatgassen niet weg geraken. Een speciaal geval dat de specialisten een "stadscanyon" noemen. En daar moeten dagelijks vele honderden jongeren door, op weg naar de vijf scholen in de buurt (waarvan 3 op de Geldenaaksebaan złęlf).

Het college van burgemeester en schepenen, de oppositiepartijen inbegrepen, erkennen dit. Ze beloven er iets aan te doen.

Als je mogelijkheden weet om dit probleem snłęl en grondig op te lossen, waarbij de Geldenaaksebaan verder door automobilisten kan gebruikt worden als in- en uitvalsweg (dus door mensen die niet in onze buurt złęlf moeten zijn) dan hadden we die oplossing graag gehoord.

De buurt kaartte een probleem aan, en het probleem werd niet weggelachen, integendeel. Dit zou een indicatie moeten zijn van de ernst van de situatie.

Niłęmand wil je je auto afnemen. Auto's zijn een vrijheidssymbool bij uitstek. Maar in het rijtje van belangrijkheid van de voornaamste menselijke behoeften, komt vrijheid slechts op de allerlaatste plaats :

De eerste behoefte is lucht. Krijg je die niet bij je geboorte, dan stik je.

De volgende behoefte is drank. Anders droog je in een paar dagen uit.

Daarna komt voedsel. Zonder voedsel kan je het enkele weken uithouden voor je het loodje legt.

Vervolgens komen warmte, beschutting, sociaal contact, humor... zelfs mobiliteit ! Maar slechts als allerlaatste : vrijheid om je goesting te kunnen doen.

De Vlamingen hebben "goesting" onlangs gekozen als het allermooiste woord. Helemaal mee eens, behalve in de zin van "steeds je goesting kunnen doen, zonder rekening te moeten houden met anderen.

Wat stond er bovenaan dit lijstje ? Lucht ! Sommige mensen in mijn buurt hebben daar een groeiend en storend gebrek aan.

Ik vrees dat je je vrijheid dus wat zal moeten intomen. We willen je gerust helpen om je vrijheidsverlangen met de auto maximaal te bevredigen. Maar niet zoals je dat momenteel denkt te kunnen doen, dus...

 
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: TomG
Datum: 10/04/2005 8:19:03

Tiens, nu hoor ik hier al drie jaar hetzelfde van Yves... Heb jij die teksten ergens opgeslagen dat je die maar moet knippen en plakken?

Dan zal ik mijn tekst van: ik werk in ploegen, en zou hier nooit om 7 u op mijn werk raken op een zaterdag en zondag er ook eens moeten bijplakken. :)

Een wagen houdt ook een zekere luxe in. (zelden dat ik die ook gebruik onder de 5 km tenzij weersomstandiheden mij er toe nopen) Het is inderdaad een luxe dat ik geen onderhalf uur onderweg ben naar mijn werk (12 km op en 12 km af) maar er ben op 10-15 minuten. Dat besef ik. Het is ook een luxe dat ik geen rugzak en een laptop moet meesleuren op de fiets en bus/trein etc..

Mijn vorige vriendin woont in Hoogstraten, en daar raken met het openbaar vervoer, daar lach ik eens mee, dat is rampzalig. Nu heb ik een vriendin in Olen, en dat is al even rampzalig als naar Hoogstraten rijden met het openbaar vervoer. (zij heeft nog geen rijbewijs, dus moet ze het openbaar vervoer gebruiken, maar wederom, meer dan het dubbele van mijn eigen reistijd met de wagen!)

Ik hoor het u allemaal graag zeggen Yves... Vroeger hadden we 1 wagen voor 4 personen, en dat kwam soms neer dat we elkaar gewoon gijzelden. Ik heb jaren met het openbaar vervoer mijn ding proberen te doen, maar eens je merkt dat het openbaar vervoer zelfs naar brussel er soms dubbel zo lang over doet om daar te raken naar bepaalde bestemmingen... Sorry.

Ja, ik ken ook mensen die al jaren enkel en alleen het openbaar vervoer gebruiken, en daar heel tevreden over zijn. Voorbeeldje: iemand die in Bree woont, en in Heverlee komt werken. Neemt de snelbus, slaapt even, leest een boek, stapt een keertje over (zonder wachten, want zeer goeie aansluiting) en rijdt verder tot de Boudewijnlaan, stapt daar af en gaat nog 5-10 min te voet verder. Schitterend dus. Maar onthou en probee rnu eens in te zien dat voor veel mensen dat stilstaande onding dat veel geld kost toch zijn nut heeft.

Nu komt het standaarda antwoord van Yves dat ik de wagen verheerlijk, en dat ik alles buiten proporties trek en dat ik serieus verslingerd ben. (moet je dit dus zelfs niet meer knippen en plakken.)

Nu, om toch maar eens terug naar de kern van de zaak te komen... Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen op mijn vraag of de bewoners op de geldenaaksevest hun auto nu perse vlak voor de bocht moeten plaatsen, en zo zichzelf letterlijk vergassen, terwijl er amper 50-150m verder voldoende parkeerplek voorhande is.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Julien
Datum: 9/04/2005 19:27:32

Ief,

Wat ben je nu toch weer aan het vertellen?

Luister eens naar je eigen redenering:
95% van de wagens staan stil;
als er minder wagens młęłęr gaan rijden dan is minder vervuiling!
Denk daar eerst eens over na voordat je verdergaat met gelijkhebben.
Re: Re: Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 9/04/2005 11:11:59

Burger,
Dat je antwoord gaat over "iets van waarde hebben" geeft aan dat je de onderliggende redenering niet inziet.
Het beginpunt van de discussie is de vervuiling veroorzaakt door de wagen die stilstaand met draaiende motor een straat vergast. Dikwijls bemand met mensen die ook te voet konden komen (zoals hier ook aangehaald zijn het grootste gedeelte van de verplaatsingen van de auto < dan 5 km) łęn die in de weg staan van mensen die wel goede redenen hadden om een wagen te gebruiken (bestelwagens bvb.)
Op dat moment heb je meer aan een schouwgarnituur want dat staat ook stil en dat is ook iets van waarde maar het verbruikt geen brandstof en het vervuilt zijn omgeving niet.
En de vergelijking met het fornuis gaat niet op maar wel met de caravan: dat is nu bij uitstek iets dat maar 14 dagen per jaar gebruikt wordt.
De essentie is dat de wagen een vervuiler is en dus met verstand en efficił┤ntgebruikt moet worden. Als er minder wagens zijn die elk meer moeten rijden zal de vervuiling zelfs meer afnemen dan het evenredige getal omdat motoren die meer draaien minder vervuilen en er minder motoren zijn die stilstaand draaien en het loont de moeite om die wagen op tijd te vervangen om de vervuiling omwille van de onvermijdelijke sleet voor te zijn.
Hoe kun je minder wagens meer doen rijden: door huren, autodelen, taxigebruik.
Re: Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Burger
Datum: 9/04/2005 1:43:24

Dan kunnen we alles in vraag gaan stelllen he, dan ist mss beter dat iedereen huurt, dat niemand iets van waarde/spullen heeft want je kan het tegenwooridg alles huren, dus gasfornuism caravan,enz>....
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 8/04/2005 22:16:37

TomG
Uw tussenkomst is een lang pleidooi om te zeggen dat een auto compeet ondenkbaar is:
"Ik hoor het allemaal graag zeggen.... De praktijk alleen..."
Ik ben nu 55 jaar, heb 24 jaar lang 45 km van hier verwijderd gewerkt, werk nu in Brussel, heb 2 kinderen opgevoed en heb nooit een wagen gehad.
Dus het ondenkbare is wel denkbaar..en zonder auto is het in de praktijk te doen.
Ik beweer zelf dat, als mensen rationeel met de wagen zouden beginnen omspringen, er onmiddellijk de helft van alle wagens de schroothoop op zouden vliegen want, zoals hier al aangegeven is, het is een ontstellend duur ding. En dan staat het meestal nog voor 95% van de tijd stil op łęłęn of andere parking.
Ben ik nu tłęgen de wagen? Neen.
En dat is geen paradox: ik bekijk de wagen als een gebruiksvoorwerp en een gebruiksvoorwerp dat moet renderen. In plaats van zelf een auto te kopen maak ik (als ik het nodig heb) tegen betaling gebruik van iemand anders zijn wagen die voor mij wil rijden en die met die zelfde wagen andere mensen vervoert op andere momenten. Zoiets kan diverse vormen aannemen: taxi's, huurwagen, autodelen enz.
Die wagens doen waarvoor ze gemaakt zijn: rijden en niet stilstaan. Vłęłęl efficił┤nter zoals het Openbaar Vervoer trouwens
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 8/04/2005 22:03:00

Bart,
In de zin daarachter gaf je het al zelf toe maart toch reageer ik hier op deze zin:
"Maar ik help je er aan herinneren dat de milieupartijen de kans hebben gekregen om hier het verschil te maken, en ze hebben die kans eigenlijk laten liggen. Er was uiteraard ook zoveel om tegelijk aan te pakken..."
50 jaar milieuverloedering draai je niet om in 5 jaar. De BWP is ook 120 jaar geleden begonnen en in 1934 (53 jaar later!) was er pas de Sociale Voorzorg. Dat kwam voor een groot stuk omdat men stokken in de wielen stak vanuit de andere partijen aangezet door het kapitaal.
De groenen hebben de kans gehad en die niet laten liggen maar het is moeilijk werken met onwillige partners die niet kunnen velen dat er gescoord werd door de ecologisten en die nu dapper meewerken om de klok terug te draaien.. Een slagvaardige indruk maakt Bruno T. mij niet in zijn ministerzetel, maar ja, de echte verantwoordelijkheid ligt bij Chris Peeters en Brunootje mag wat blaffen vanuit de Federale regering terwijl de Vlaamse SP.a ministers Peeters laten doen.
Dat was even tussendoor.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves VandenBosch
Datum: 8/04/2005 21:44:34

Eventjes reageren op Peter en zijn vraag waar de tram in Leuven dan wel zou moeten liggen...
In Leuven heeft indertijd tot velens tevredenheid een tram geweest tot hij wegmoest want hij was zogezegd een rij in de weg voor het autoverkeer. Niet lang daarna bleek dat de grootste rij in de weg van de auto de auto zelf was.
Dus, een tram is in Leuven zoals in vele andere Europese steden niet alleen perfect mogelijk maar ook wenselijk.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: TomG
Datum: 8/04/2005 14:33:07

Danił┤l, ik heb echt moeite om er iets zinnigs van te maken van uw antwoord om eerlijk te zijn. Wat hebben al die andere dingen er nu mee te maken?

In het verkeer zijn al duizende doden gevallen, en zullen er nog duizenden zijn. Net zoals er nog vliegtuigen zullen neerstorten, etc etc...

Jij bestuurt een voertuig, en krijgt een flauwe, en maait zomaar ettelijke mensen van de weg.

Rijden zal altijd een zeker risico inhouden. Of dat nu met de fiets, motor of auto is.

Ondertussen moet ik zeggen dat ik nog maar eens door de Geldenaakse baan ben gewandeled. De dinsdag, omstreeks 12u. Was er heel kalm, maar stond idd 1 auto helemaal alleen geparkeerd , net voor de bocht. Was er precies voor gedaan om daar een vermalling te maken om het verkeer moedwillig op te houden.

Ik kom er ook voorbij in de avond, en ik merk op dat er veel meer auto's staan. Dit terwijl in een aantal zijstraten nog heel veel plek is. Zijn de buurtbewoners daar dan soms ook liever lui dan moe? Een bus die daar staat te ronken voor je deur geeft immers meer geluidsoverlast en vuiligheid af, dan wanneer die zou doorrijden. Dus, de bottleneck is blijkbaar ook geregeld kunstmatig opgezet. Nu goed, als iedere partij wat toe voegt zal men daar zeker wel tot een oplossing komen. Maar hoe meer leuven zich gaat profileren als toeristisch en als werk trekpleister, zal er steeds meer en meer verkeer komen. Zeker nu wanneer men daar een heel nieuwe wetenschappelijke campus langsheen de Boudewijnlaan aan het neerpoten is.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 7/04/2005 11:28:33

Het zal met de luchtvervuiling evolueren
zoals met andere veiligheidsproblemen in de
maatschappij . De maatschappij evolueert
over incidenten . De wetten op de brandbeveilging zijn er ook gekomen na de
brand van de Innovation in Brussel met
300 doden . Na de val van de twintowers is het ook alle hens aan dek.Na Tchernobil denkt men ook eens na over de veiligheid van kerncentrales.ER moeten eerst duizenden doden vallen op de weg eer men ernstige maatregelen neemt . Men wacht steeds tot het te laat is.

Groeten
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 6/04/2005 11:38:15

Geldenaaksebaan

De Geldenaaksebaan heeft te maken met de
samenkomst van twee belangrijke factoren :
enerzijds een zeer hoge densiteit aan door-gaand verkeer , anderzijds het canyoneffect .
Dit canyoneffect komt niet op alle belangrijke straten van Leuven voor .
Hierbij wil ik ook wijzen op de nieuwe Europese richtlijn over luchtvervuiling:
Richtlijn 2004/107/EG van het Europees parlement en de Raad van 15 december 2004 betreffende arseen , cadmium, kwik, nikkel en polycyclische aromatische koolwaterstofen ( in uitlaatgassen )in de lucht. Iedereen kent het best de problemen van de eigen straat . Als iedereen voor zijn eigen deur veegt is de hele stad proper .
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: TomG
Datum: 5/04/2005 8:22:26

Danił┤l:

Er zijn nog steeds tegenstanders van de 50 per uur op de ring. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Als de media 100 keer zegt dat het allemaal zoveel beter is, dan ga je het natuurlijk zelf geloven. Ook al weet je dat in Leuven het aantal dodelijke slachtoffers al heel laag ligt.

De huidige snelheidsbeperkingen zijn een beetje TE! Zo worden alle zijstraten van de Aarschotsesteenweg bij de heraanlegging zone 30. Straf, goed wetende dat er bij ons bijna een autosnelweg voor onze deur ligt! Veiligheid mijn gat, er zijn al jaren geen ongelukken meer gebeurd in onze en aanpalende straten!

Dan nog het aanhalen van rekeningrijden, het autogebruik duurder maken etc. Allemaal goed en wel, maar de normale bediende of arbeider (zoals ik) die meer dna 5 km naar zijn werk moet, en die in ploegen werkt (zoals ik) en op het openbaar vervoer liever geen uren wacht wegens een barslechte verbinding, die is daar dus de dupe van. Ik rij rond in een clio 15 TDCI, die bekend staat als zuinig, en die zelfs korting bij aanschaf krijgt omdat die milieuvriendelijk is. Ik rij rond met 2 catalysators, dus aub...

Leuven is een oude stad, en zal ALTIJD problemen hebben met zijn verkeersstromen. Al heeft iedereen een elektriche auto, al heeft iedereen een twike.

Ik ben al van plan geweest me een 125cc motor aan te schaffen, verbruik nog lager, alleen: lange afstanden is niet comfortabel. (zeker niet als je vriendin een 40km van je af woont) Openbaar vervoer naar deze vriendin? ZIj heeft geen rijbewijs, en door de zeer goede verbinding, moet ze van olen 2 keer overstappen, en is ze onderhalf uur, tot 2 uur onderweg, daar waar de auto een 40 min over doet.

Ik hoor het allemaal graag zeggen.... De praktijk alleen...

Beste oplossing is: iedereen werk binnen de 10 km van zijn woonst. Iedereen zijn vrienden binnen de 10 km van zijn woonst. Fiets en bijhorende kosten voor herstellingen en dergelijke, fiscaal aftrekbaar maken. Maar alles is helaas een utopie.

Klopt wel dat we mensen moeten aanzetten om de kleine verplaatsingen met de fiets of te voet te doen. Maar we leven nu eenmaal in een maatschappij waar mensen te veel cholesterol hebben, en te lui zijn om hun gat te lichten.

Ik ken ook mezelf, makkelijker een uitvlucht te vinden om toch de auto te nemen dan de fiets. Regen, te veel wind, te koud, te warm, de last die ik meeneem te fragiel, te groot, te zwaar. Deze excuses zijn dan ook stuk voor stuk voldoende om de auto te nemen wegens zijn grote gebruiksgemak.

Maar ik heb iets tegen mensen die predikken van het NOG duurder maken van de auto. Vergeet niet, voor mijn prutsbakje betaal ik met dieseltaks erbij 215 euro aan taksen voor de staat, en 500 euro verzekering. Alleen maar om met dat onding op de straat te mogen komen!!!! Dat is maar 300 euro minder dan ik op een maand verdien. Dan reken ik e rnog niet allerhande andere kosten bij... Ik geef dat eerlijk toe, ik heb geen zin om elke dag 12 km met de fiets naar mijn werk te gaan, stinkend aan te komen en veel langer onderweg te zijn, en daarvoor mijn nachtrust op te geven!
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l
Datum: 4/04/2005 20:22:57

Hello,
met de vervanging van de kasseien op de Hoegaardse straat zou het ook al veel aangenamer zijn om van Kessel-lo naar het Industriepark in Haasrode te fietsen. Feit is dat je met de fiets niet in de wattengelegd wordt . Met wat fluisterasfalt op de Geldenaakse baan zal het geluidsnivau ook wat dalen .Men vergeet ook dat het een deel van het verkeer gewoon verdwijnt als men een weg afsluit. Mensen zoeken dan zelf naar een andere vervoerswijze . Dat is natuurlijk de gemiste kans van de bussluis . Het verkeer dient ook verder langs de Noordwestelijke zijde van Leuven gestuurd te worden zoals voorzien in de verkeers-planologisch studie statonsomgeving Leuven / Leuven-Oost van 1993.De visie van deze studie is spijtig genoeg verlaten .
Tijdens de dal uren is er plaats over op de
E 40 , Bauwdewijnlaan en de Noordwestelijke
ring . Louis Buelens van de mobiliteits-dienst heeft een oorsprongs-en bestemmingsstudie
beloofd . Ik zou er graag de resultaten van zien . Dan weten we of er sluipverkeer is .We zijn er gerust in . Tegen het lussensysteem is er veel weerstand geweest . Nu is iedereen er mee verzoend .Niemand
wil nog snel autoverkeer op de Grote Markt . Iedereen was tegen de 50 km /u op de vesten . Nu kraait men glorie over de meevallende ongevallencijfers en het uitblijven van de files . Enz , enz , goede maatregelen ondervinden steeds weerstand .
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: max
Datum: 4/04/2005 14:40:21

Bart V.,

Je voorstel om op een wetenschappelijke manier een buurteffectenrapport op te stellen klinkt wel goed, maar ik heb toch ernstige twijfels of dit wel kan werken. Zoals je zegt, de problematiek is hłęłęl complex, en heeft trekjes van een chaotisch gedrag. Ik kan mij geen model voorstellen dat kan rekening houden met alle factoren. Naast de kleine onvoorspelbare verstoringen van het systeem (bv. regenbui, ongeval) die een belangrijk korte-termijn-effect hebben, zijn er ook factoren die op middellange tot lange termijn de verkleerstromen veel fundamenteler gaan wijzigen:
-wijzigingen in woondichtheden in omgeving van Leuven. In Kessel-Lo bijvoorbeeld staan er meerdere grote projecten op stapel (bv. Centrale werkplaatsen; Vlierbeekveld,...). Dat betekent een bijkomende druk van honderden automobilisten.
-wijzigingen in werkgelegenheid, bv. door verhuis van bedrijven naar andere locatie (recente vb zijn provinciehuis, Cera,...), door nieuwe bedrijvigheden (bv. spin-off zone KULeuven langs Boudewijnlaan). Dat veroorzaakt belangrijke verschuivingen in verkeersstromen.
Als men op basis van een mathematisch model belangrijke investeringen gaat doen aan de wegeninfrastructuur, en na enkele jaren blijkt dat de situatie helemaal veranderd is, dan is dat een slechte investering geweest. Trouwens, een mathematisch model houdt het risico in dat politici zich daarachter gaan verschuilen om zo geen echte radicale keuzes te moeten maken. Ik denk dat we onszelf iets wijsmaken als we denken dat de wetenschappers het probleem pijnloos kunnen oplossen met een model.

Ik ben ook wel verbaasd dat verschillende mensen hier vinden dat het verminderen van de hoeveelheid individuele autoverplaatsingen enkel een oplossing is op de lange termijn. Een groot aantal van die verplaatsingen zijn nochtans verplaatsingen < 5 km, dikwijls nog minder. Daarvoor kan je toch van vandaag op morgen overschakelen op de fiets of te voet (minder mobiele mensen uitgezonderd)? Als ik zie hoeveel mensen met de auto bij de bakker toekomen, dan krijg ik buikpijn! Dat zijn toch vrijwel allemaal mensen die binnen een straal van < 1km wonen! Vraag is hoe je die op de fiets krijgt. Jammer genoeg zal dat alleen via de portemonnaie gaan, door autogebruik flink duurder te maken, en de alternatieven (fiets, openbaar vervoer, twikes e.a.)goedkoper en/of aantrekkelijker. Dat zoiets eraan komt, is onvermijdelijk, denk maar aan de discussie over rekeningrijden die stilaan op gang komt, en kijk maar naar Londen (tolheffing). Sociaal onrechtvaardig, want de 'rijken' kunnen blijven rijden, wordt dan vaak gezegd. Niet noodzakelijk, denk ik, er moet creatief nagedacht worden over een zo rechtvaardig mogelijke en sociale manier om dat te doen. DAT zijn volgens mij de discussies die moeten gevoerd worden, en de keuzes die politici vandaag moeten durven maken. Trouwens, is het alternatief van diegenen die zich blijven vastklampen aan hun 'auto-vrijheid' en die pleiten voor nieuwe grote invalswegen en dergelijke dan zo rechtvaardig (afgezien van de vraag of dat wel een oplossing is op termijn)? Je zal maar onteigend worden of zo een invalsweg door je achtertuin krijgen! Fijn als je dan nog 10-15 jaar je lening mag afbetalen voor een eigendom dat in waarde gehalveerd is...
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 4/04/2005 11:56:10

Een tram in leuven? Waar zou die dan wel moeten rijden? En een monorail? Half leuven stijgerde al alleen maar voor dat kunstwerk op t ladeuze omdat het geen zicht was, wat gaan ze dan zeggen van een monorail?

Dit niet om deze voorstellen af te breken, maar leuven heeft nu eenmaal de typische beperking qua mobiliteit van een historische stad: te dicht op elkaar gebouwd met te kleine straatjes waardoor doorstroming van verkeer heel moeilijk is.

Oplossingen zijn dus heel moeilijk, en vooral heel duur. Een voorbeeld van zo'n moeilijke en duure oplossing is, zoals oa in Limburg er een project werd voorgesteld' de geldenaakse baan 'dubbel' aanleggen, langs boven in 1 richting, langs onder in een ander.

En het openbaar vervoer dringend eens verbeteren. Daarom niet zozeer hier in leuven, maar vooral naar en in brussel. Een uitbreiding van het metro netwerk waarbij de industrieterreinen aan de rand ook bereikbaar zijn bijvoorbeeld, met daarop een aansluiten op een soort bovengrondse metro die gaat van de rand van brussel tot in steden op 30km van brussel zoals mechelen, leuven, aalst en waver. Ga maar een kijken in steden als munchen (U-Bahn met daarop aansluiten S-Bahn) of Budapest (Metro met daarop aansluitend HEV). Want hoe belasted het lokaal ook mag zijn, het probleem van de geldenaaksebaan is gewoon peanuts vergeleken met de ochtend- en avondfile in en rond het brusselse.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: fred
Datum: 4/04/2005 11:34:42

en als we nu eens overwegen om een nieuwe (halve) Ringweg aan te leggen aan de buitenzijde van Herent, Heverlee, Kessel-Lo?

1. doorrijdend verkeer kan Leuven links te laten liggen
2. nieuwe of aangepaste invalswegen behoren tot de mogelijkheden
3. (bewaakte) randparkings met overstap op gratis openbaar vervoer naar en van binnenstad verminderen de druk op deze gemeentes en de binnenstad
4. voor dat openbaar vervoer kan men naar radicale oplossingen grijpen: waarom geen tram, monorail, ... ??

ooit komt het er toch van... dan kunnen we het maar beter grondig en doordacht aanpakken nudat er nog een beetje ruimte voor is, anders zitten we over 20 jaar met een compleet verkeersinfarct en wordt het moeilijker en duurder

het zou Leuven ook internationaal op de kaart zetten :-)
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 3/04/2005 19:37:19

fizzyboy :

Bedankt voor de complimenten, maar de ideeł┤n die ik hier spui zijn groepswerk van een aantal "BB's" : Bewuste Buurtbewoners. Danił┤l, Yves en Jan zijn er al tientallen jaren mee bezig (o.a. in de Werkgroep Leefbare Geldenaaksebaan), Wim en Bart DB heb ik pas een paar weken geleden leren kennen en Jef ken ik al langer, maar nog maar recent op dit specifieke gebied. En dat zijn enkel nog maar degenen die zich in de week voor de uitzending van De Ombudsman konden vrijmaken ! Ik ben dus nog een groentje, maar ik leer snel bij. Goeie goeroes ;-)

Yves :

De vervuilings-, verkeersonveiligheids- en file-problemen gaan inderdaad hand in hand. Ik apprecieer je voorstel om het geheel niet "topisch" maar włęl "fundamenteel" aan te pakken. Maar ik help je er aan herinneren dat de milieupartijen de kans hebben gekregen om hier het verschil te maken, en ze hebben die kans eigenlijk laten liggen. Er was uiteraard ook zoveel om tegelijk aan te pakken... en ik geef toe dat het mobiliteitsprobleem het meest complexe van allemaal is, vłęłęl en vłęłęl complexer dan voedselveiligheid, afbouw van kernenergie, de reconversie van de NMBS, de luchthaven van Zaventem...

Momenteel zijn trouwens ALLE politieke ambten die met mobiliteit, ongevallen, welzijn en milieu te maken hebben, in socialistische handen. Sommigen zijn zelfs Leuvenaars : Bruno Tobback en Said El Khadraołě hebben campagne gevoerd in mijn TWIKE. Bruno is nu minister van Pensioenen en... Milieu ! Sałěd zit als Europees volksvertegenwoordiger in de commissie Vervoer en Toerisme. Professor Marcel Smets (Stationsbuurt, vaartkom...) is vorige week bOb van Reeth opgevolgd als Vlaams Bouwmeester. Buurtbewoner burgemeester Louis Tobback onderkent het probleem en wil er iets aan doen. Wie "Roet in het eten" op De Ombudsman heeft gevolgd, heeft moeten vaststellen dat hij onze problemen op de Geldenaaksebaan met fluwelen handschoenen heeft behandeld - een unicum voor wie zijn stijl kent. Schepen Dirk Robbeets belooft meteen al 550.000 euro budget om het probleem aan te pakken, enzovoort enzovoort.... De omstandigheden zijn nog nooit zo goed geweest.

Ik ben een surfer. Ik weet dat je soms lang moet wachten op de goeie golf. En ik weet ook dat er wind nodig is om golven te krijgen. Dus... maak ik wind. Ik denk dat de goeie golf er aan komt. En ik kan wachten ;-)

Wulf :

Akkoord met je voorstel om het geheel "in kaart te brengen". Eigenlijk is dat al gebeurd : het Ruimtelijk Structuurplan Leuven, het Mobiliteitsplan...
Maar je hebt gelijk : dat is niet genoeg.

Burgemeester Tobback zegt : in mobiliteitskwesties zijn er zelden winnaars. Dat kan kloppen, zolang je het łęng bekijkt.

Ingrepen in łęłęn buurt hebben effecten in de wijde omgeving. Ik heb ooit de chaostheorie bestudeerd (ik studeerde geneeskunde, maar daarom ben ik nog geen volslagen vakidioot). In "Chaos: de derde wetenschappelijke revolutie" stelt James Gleick deze theorie op gelijke hoogte wat betreft belangrijkheid als de relativiteitstheorie en de quantumtheorie. Iedereen kent wel de fractalen van Mandelbrot en het vlindereffect van Edward Lorenz. Ełęn vlindertje dat eens extra hard fladdert met zijn vleugeltjes in de jungle van Midden-Amerika, kan volgens de chaostheorie het verschil maken tussen een tropische storm en een zacht lentebriesje. Dus fladder ik :-)

Het mobiliteitsvraagstuk vertoont heel wat kenmerken van chaotische systemen. Ełęn defect voertuig op de Brusselse ring kan urenlang de doorstroming verlammen. Of een voetbalmatch op de Heizel, of mooi weekend-weer aan zee...

We moeten onderkennen dat de situatie complex is, en dat buurtcomitłęs, gemeentebesturen łęn mobiliteitstechnici onmogelijk met de natte vinger alle gevolgen van een ingreep - laat staan multipele ingrepen - volledig kunnen inschatten.

Daarom is kartering van mobiliteits-, verkeersonveiligheids- en vervuilingsproblemen juist zo moeilijk : de situatie verandert voortdurend. Een vuilniskar op de baan, een kermiskoers, een temperatuursinversie... het minste is genoeg om de situatie totaal te laten ontsporen in ons eigen microclimaat op de beneden-Geldenaaksebaan.

In Duitsland zijn er autowegen die van A tot Z gemonitord en gemeten worden.. Voor łęłęn enkele autosnelweg is een geavanceerd computersysteem nodig om alle mogelijke "schotbalken en doorlaatklepjes" te bedienen zodat de doorstroming behouden blijft. Ełęn autosnelweg bedienen gaat nog wel (met veel moeite) maar elke ingreep laat zich gevoelen op alle wegen in het gehele Ruhrgebied !

We moeten dus nederig onze nietigheid bekennen. We kunnen wel voorstellen verzinnen, maar het gevaar bestaat altijd dat we de effecten op anderen vergeten zijn. Maar we zijn mensen, we hebben hersenen en sommigen kunnen daar zelfs mee omgaan. We zouden een methode kunnen ontwikkelen om dergelijke complexe, chaotische systemen te bemeesteren.

Op onze website http://www.heverlee.be heb ik eind vorig jaar een eerste aanzet gegeven voor het opmaken van een "Buurteffectenrapport", naar analogie van het Milieueffectenrapport (MER) dat bij grote werken verplicht is.

In een Buurteffectenrapport zouden specialisten een inventaris en liefst zelfs een mathematisch model kunnen maken (zoals we er een hebben voor de Noordzee en voor het scheepvaartverkeer op de Oosterschelde) van de effecten (negatieve łęn positieve) van een ingreep op łŢlle betrokkenen, dus niet alleen de bewoners, ook op omwonenden in naburige buurten, alle soorten weggebruikers, pendelaars, handelaars, hulpdiensten, enz... enz...

Elk voorstel tot ingreep en elke combinatie van voorstellen kan dan in dat model gestoken worden om het globale effect te bestuderen : is de ingreep voordelig voor de samenleving als geheel, of niet ?

Zodra dan de beste combinatie van (genees-)middelen is gevonden door alle voorstellen en combinaties door het model te jagen, kan dan de łęchte oefening in democratisch bestuur beginnen :

1. Alle betrokkenen dienen het model op volledigheid te toetsen : zijn alle mogelijke effecten inderdaad in het model opgenomen ? Dat is makkelijk : al wat de burger hoeft te doen, is het buurteffectenrapport te lezen en te amenderen tot alles er in zit.

2. De technici dienen het model op zijn voorspellende waarde te evalueren : łŢls we de Geldenaaksebaan doorknippen gedurende een bepaalde periode (zoals bij de Aquafin-werken toch al zal moeten gebeuren), zien we dan inderdaad de effecten optreden die het model beschrijft ? Daardoor kunnen de wegingscoł┤fficił┤nten worden bijgesteld.

3. De politici kunnen dan hun keuze maken, en een beheersplan opstellen om de beoogde positieve effecten te maximaliseren, en de gevreesde negatieve effecten preventief te vermijden, of te compenseren.

4. Tenslotte kunnen dan de kiezers de prestaties van hun bestuurders evalueren in het stemhokje. En tot de prestaties behoort uiteraard ook communicatie met de burger en openbaarheid van bestuur.

Voor zeldzame dieren en planten werd het milieueffectenrapport uitgedokterd, voor zeldzame buren dus graag ook een buurteffectenrapport...

Groot-Leuven is een voorloper op het gebied van kartering (riolen). Dat kan moeilijk anders, met de aanwezigheid van de KUL. Een mathematisch model voor het Buurteffectenrapport moet dus kunnen. De wetgeving voor het MER bestaat al - het kan niet moeilijk zijn die te dupliceren voor het BER.

Tot zover mijn overpeinzingen tijdens het snoeien van mijn fruitbomen. Daar is de lente, daar is de zon !

Fladder, fladder...
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: s
Datum: 3/04/2005 18:53:53

Yves: groot gelijk, we moeten de totale vervuiling edm verbeteren, maar denk dat we ook op korte termijn een aantal oplossingen nodig hebben (mijn verkeersplan is er hoor: zoals in denemarken de 100% belasting bij aankoop van een auto.). Ik erger me ook aan die mensen die in Leuven stad wonen, en dan toch de auto nodig hebben om naar Haasrode te rijden. Of de kindjes die koste wat kost met de auto naar school moeten gebracht worden.

Wulf: met jou ben ik het niet volledig eens. Ik woon in die wijk hetogstraat enz. die moeilijk ontsluitbaar is. Er zijn inderdaad files 'smorgens en 's avonds om in en uit de wijk te raken, maar ik vind die niet van die aard dat ze gigantische investeringen vergen. Het gaat om tijdelijke drukte die vrij snel weer voorbij is. Als ik 5 voor 8 's morgens van de hertogstraat naar de naamsestwg wil is het goed te doen, om 8 uur is duurt het wel even, maar niet onoverkomelijk. En die tunnel op de naamsestewg wordt ook veel over gesproken, maar al bij al zijn de files op de naamsestwg te verwaarlozen.. OK, het is wat drukker, en het is soms eens aanschuiven als er net een trein komt, maar dit is nu niet echt een ramp. Even wachten en het lost zich zelf weer op. De files, behalce de geldenaakse waar ze iets structureler zijn vallen aan de naamsestwg heel goed mee. En als je er elke dag door moet (ondergetekende) dan weet je op den duur wel wanneer het druk is en en wanneer niet. Een tunnel steken voor die twee maal 20 minuten file vind ik overdreven. Het breekt overigens dat deel van heverlee optisch in twee, terwijl de huidige spoorwegovergang dit niet of veel minder doet.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: s
Datum: 3/04/2005 18:27:36

Yves: groot gelijk, we moeten de totale vervuiling edm verbeteren, maar denk dat we ook op korte termijn een aantal oplossingen nodig hebben (mijn verkeersplan is er hoor: zoals in denemarken de 100% belasting bij aankoop van een auto.). Ik erger me ook aan die mensen die in Leuven stad wonen, en dan toch de auto nodig hebben om naar Haasrode te rijden. Of de kindjes die koste wat kost met de auto naar school moeten gebracht worden.

Wulf: met jou ben ik het niet volledig eens. Ik woon in die wijk hetogstraat enz. die moeilijk ontsluitbaar is. Er zijn inderdaad files 'smorgens en 's avonds om in en uit de wijk te raken, maar ik vind die niet van die aard dat ze gigantische investeringen vergen. Het gaat om tijdelijke drukte die vrij snel weer voorbij is. Als ik 5 voor 8 's morgens van de hertogstraat naar de naamsestwg wil is het goed te doen, om 8 uur is duurt het wel even, maar niet onoverkomelijk. En die tunnel op de naamsestewg wordt ook veel over gesproken, maar al bij al zijn de files op de naamsestwg te verwaarlozen.. OK, het is wat drukker, en het is soms eens aanschuiven als er net een trein komt, maar dit is nu niet echt een ramp. Even wachten en het lost zich zelf weer op. De files, behalce de geldenaakse waar ze iets structureler zijn vallen aan de naamsestwg heel goed mee. En als je er elke dag door moet (ondergetekende) dan weet je op den duur wel wanneer het druk is en en wanneer niet. Een tunnel steken voor die twee maal 20 minuten file vind ik overdreven. Het breekt overigens dat deel van heverlee optisch in twee, terwijl de huidige spoorwegovergang dit niet of veel minder doet.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: wulf
Datum: 3/04/2005 18:25:29

@max: ik ben niet tegen een oplossing op termijn. Deze oplossing zal dan ook zeker een duidelijke vermindering van het schadelijke doorgangsverkeer moeten beinhouden. Let wel: dit betekent niet noodzakelijk een vermindering van het aantal voertuigen of van de doorstroming; als er op termijn voor 90% Twikes door de Geldenaaksebaan rijden zou dit al heel groot stuk van het huidige probleem oplossen(luchtvervuiling, plaatsgebrek, etc.).

Helaas is dit geen oplossing op korte termijn. Op korte termijn moeten er andere oplossingen komen dan verwijzen naar een "visie voor de toekomst". Anders is het beter dat politici eerlijk zijn en tegen de mensen zeggen dat er voor de eerste 5 (10, 20, ...) jaar geen fundamentele oplossing van hun probleem mogelijk is.

Het is daarom dat ik erop wees (zoals anderen hier ook al) dat de problematiek van het doorgangsverkeer aan de oostrand van Leuven niet alleen een probleem van de Geldenaaksebaan is. Als je daar zomaar iets wijzigt, verschuif je het probleem twee straten verder op ... is het dan opgelost?
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: max
Datum: 3/04/2005 14:39:33

Wulf schreef: "Mijn voorstel zou zijn om de hele problematiek tussen Tiensesteenweg en Boudewijnlaan eens in kaart te brengen"

Beste Wulf, denk je dat het probleem ophoudt aan de Tiensesteenweg? De sector tussen Tiensesteenweg en Aarschotsesteenweg zit ook altijd dicht hoor! En zou het beter zijn langs de noord- en westkant, nl. van Mechelse- tot Tervuursesteenweg? Ik weet het niet, ik kom daar niet zo vaak op de spitsuren, maar ik maak mij geen illusies.

Je opmerking aan Yves dat hij enkel maar kankert over de problemen is dan ook niet geheel terecht. Infrastructuurwerken om de doorstroming te verbeteren zijn nodig, maar er is een grens aan, of beter, twee grenzen:
1) zodra je de doorstroming ergens verbetert, werkt dat als een magneet die opnieuw meer verkeer aantrekt
2) er ontstaat steevast een flessenhals verderop
De enige łęchte oplossing op termijn is het aantal voertuigen te verminderen. En dat is precies de oplossing die Yves ook voorstaat.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: wulf
Datum: 3/04/2005 0:30:15

Bart is hier zeker goed mee begonnen maar zoals s. en fizzyboy het terecht aanhalen. Het probleem beperkt zich niet enkel tot de Geldenaaksebaan. De hele verkeerssituatie aan de kant van Heverlee was en is - zelfs na een aantal recente veranderingen - een ramp.

De problemen zetten zich idd voort tot aan de Hertogstraat. De ontsluiting van dit hele woongebied in richting Leuven loopt via twee enkele straten (Pakenstraat en Hertogstraat). Het kruispunt Pakenstraat-Geldenaaksebaan zorgt voor problemen. Eveneens het kruispunt Hertogstraat-Naamsesteenweg samen met de spoorwegkruising aan het station in Heverlee. 's morgens en 's avonds altijd verkeersopstokkingen. Daarnaast heeft men ook de enige bruikbare verbinding tussen Boudewijnlaan en dit woongebied verbroken: alles is nu zone 30. En de nieuwe verkeersellende rond het Arenbergplein en aan de Waversebaan zijn ook al gekend.

Dit alleen toont aan dat het focusseren op łęłęn enkele straat praktisch nutteloos is en in het ergste geval de problemen alleen verschuift. Ik wil hiermee niet zeggen dat we er niets moeten doen. Ik vraag me ondertussen wel af of bij dergelijke problemen eens een zinvolle kwantitatieve analyse gebeurd van de verkeerdoorstroming (en al hun gevolgen); want dit probleem is ondertussen dermate complex geworden dat een redenering met łęłęn of twee argumenten niet meer mogelijk is.

Mijn voorstel zou zijn om de hele problematiek tussen Tiensesteenweg en Boudewijnlaan eens in kaart te brengen. Dan vallen ook weer een aantal "lijken" uit de kast zoals de verbindingsweg langs de E40, ondertunneling van de Naamsesteenweg aan het station, Waversebaan, Arenbergplein, net zoals de hier besproken problemen in de Geldenaaksebaan, Groenstraat etc.

@Yves: belangrijk is dan ook dat we naast de analyses (politici houden ervan om studies te laten maken die de problemen in kaart brengen) eindelijk ook eens evenveel effort steken in studies voor oplossingen (synthesis). Helaas betekent dit ook dat men een duidelijk standpunt moet innemen tov een oplossing en dan voor de uitvoering van deze oplossing moet vechten. Ik vrees dat jammeren over de problemen nog altijd een stuk makkelijker is dan het intreden voor oplossingen ...
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 2/04/2005 21:56:03

Fizzyboy en S vergeten dat de bestrijding van de luchtvervuiling er niet moet zijn voor de Geldenaakse baan alleen maar dat de luchtvervuiling als milieuprobleem moet aangepakt worden, het voorstel om de file te doen opschuiven van het laagste gedeelte van de Geldenaakse baan naar hoger gelegen gedeeltes doet me denken aan de oplossing van de jaren '60, laat ons de fabrieksschoorstenen hoger optrekken dan valt de vuiligheid verderop. En kunnen we voortdoen zoals we bezig zijn. Nu ook: laat ons verder autorijden met zijn allen en nog veel meer, maar laat de vuiligheid elders vallen...Het recente leefmilieurapport van de VN zou ons uit die verdwazing moeten rukken.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: fizzyboy
Datum: 2/04/2005 17:32:15

Zeer fijne topic hier, en Bart V, ge doet dat goed :-)

Goed voorstel ook van S. om de file deels te verplaatsen van het kruispunt met de Pakenstraat naar verderop. Misschien kan dat aangevuld worden met volgend ideetje: ik dacht dat men het probleem van de Geldenaaksebaan (waar een bussluis zou komen) deels wou oplossen door een doorstek te maken via Pakenstraat en (heet dat Hertogstraat?) over het het militair domein (en dat openstellen) naar het industrieterrein. Maar de wijken die dan getroffen worden zijn nog intensiever bewoond dan de Geldenaaksebaan, en op het eerste zich leek dat geen alternatief. Maar samen met het idee van s. zou het misschien wel iets kunnen opleveren, als je bv het kruispunt met de Pakenstraat afsluit, en het verkeer dat vandaaruit op de Geldenaaksebaan kwam over het militair domein leidt (dat was toch al verkeer dat door die Kriekenbos-wijk ging) en de Geldenaaksebaan enkel laat voor de anderen, zoals mensen van de Matadi-wijk en de Parkpoortkant van Leuven. Verbinding via HST lijkt me ook ergens wel logisch, zoals hieronder aangegeven werd, maar is dat realiseerbaar?
Of de Geldenaaksebaan 1-richtingsverkeer maken, 's morgens uit Leuven, 's avonds naar Leuven? Gebeurt in enkele steden.

Voor de Groenstraat: wellicht is het wachten tot de ondertunneling van de spoorlijn op de Naamsesteenweg, dan zou het logisch zijn de Groenstraat autoluwer te maken; wschl zouden sowieso al veel minder wagens daarlangs rijden.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: s
Datum: 1/04/2005 18:13:25

Een belangrijk dele van de files in de geldenaakse onstaan door:
1) in richting haasrode: door de verkeerslichten aan de pakenstraat. Door de doorstroming daar te verbeteren verdwijnen files wellicht niet, maar verplaatsen ze zich wel naar de lichten aan het industrieterrein. Een file die daar staat, staat verder van de huizen, en staat zelfs een deel midden in de velden, zodat omwonenden minder last hebben
2) in richting leuven: doordat vrachtwagen en bussen soms moeilijk door een aantal bochten kunnen ts de paken- en de van ostaijenstraat, waardoor alles achter hen blokkeert. Door de parkings daar af te schaffen verdwijnt deze bottleneck, en verschuift deze naar de lichten met de ring. Daar is veel meer open ruimte en files dus minder een probleem.

Dus: niet minder auto's, maar wel verplaatsen van de hinder naar een plaats waar die minder storend is. Het komt er op neer te vermijden dat er massa's uitlaatgassen geproduceerd worden in het smalste en dichtstbevolkte deel.
Een aantal andere opties ivm minder auto gebruiken, elektische wagen enz. Daar ben ik uiteraard ook voor, maar daarmee zijn de eerste 10 jaar natuurlijk geen problemen opgelost

Fietsers: waren er geen plannen om tussen de hoveniersdreef en bronlaan een tunneltje te steken? (makkelijk voor alvast łęłęn van de scholen en een aantal omwonenden). We kunnen voor fietsers ook overwegen een aantal veldwegen achter de abdij op te waarderen, zodat je via die wegen ook aan die andere school raakt (langs achterkant) of aan het industrieterrein zonder door de modder te moeten ploeteren.
Re: Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 1/04/2005 17:48:20

Sorry : er is iets weggevallen :

Er geraken momenteel 750 auto's per uur door de Geldenaaksebaan, volgens het stadsbestuur.
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 1/04/2005 17:46:38

Dag Peter,

Helemaal akkoord. Maar veel verkeer kłŢn er niet door de Geldenaaksebaan.... en als de drukte blijft stijgen, geraakt er straks helemaal niets meer door die nauwe pijp, wegens hopeloos verstopt.

Momenteel (volgens het stadsbestuur) geraken er auto's per uur door. Dat zal dan wel niet tijdens de spitsuren zijn, want dan kunnen er nauwelijks enkele wagens doorrijden per cyclus van de lichten aan de Pakenstraat.

Over het aantal fietsers, voetgangers en busgebruikers zei men niets. Neem nu dat dat er evenveel zijn. Samen 1500 mensen per uur dus.

Ons voorstel is nu om te proberen veel młęłęr dan die 1500 mensen door de Geldenaaksebaan te loodsen. Maar per auto is dat technisch niet mogelijk.

Over de Twike :

Je kan 'm kopen op het Internet, in Zwitserland of in Duitsland. Ik heb de homologatieprocedure voor invoer en verkoop in Belgił┤ uit eigen zak bekostigd en alles is in orde, maar de bevoegde minister (Isabelle Durant van Ecolo) heeft nooit de tijd willen vinden om haar handtekening te zetten... Kafka, dat was eigenlijk een Belg !

Verzekering en rijbelasting : zoals voor een motor (maar hoewel de Twike zero cc motorinhoud heeft en dus eigenlijk gratis verzekerd zou moeten zijn volgens de schaal, gaat je dat niet lukken ;-) In de praktijk is dat zo'n 180 euro per jaar.

Verbruik : electriciteit uit het stopcontact en spierkracht (pap eten, dus).. Omgerekend in euro's : ik "tank" hem vol op nachttarief voor ongeveer 25 eurocent. Overdag dus een halve euro. De verbruikskosten van een wasmachine, eigenlijk. In stadsverkeer doe ik ongeveer 50 km met een volgeladen batterij. Op een circuit (zonder stoppen, hellingen, lichten, tegenwind...) ongeveer 100. Maandenlang stilstaan is nefast voor batterijen.

Meetrappen hoeft niet, maar is heel naturel. Het verhindert dat je met stramme benen op je bestemming aankomt. Er in- en uitklimmen vergt enige lenigheid, maar de oudste Twiker is een eind in de tachtig.

Snelheid : de computer begrenst de Twike tot ca. 90 km/uur. Ja, ik mag er dus mee op de autostrade. Maar de turbulentie van vrachtwagens die 120 rijden is niet van de poes. Bovendien is de Twike-batterij niet geschikt voor lange-afstandsverkeer, tenzij je zou kunnen bijladen aan de tankstations. In het Leuvense ken ik maar 1 enkele weg waar ik 90 mag rijden, en dat is de Meerdaalboslaan. Al de rest is 70, 50 of 30, en dat zijn snelheden die de TWIKE moeiteloos aankan. Optrekken doet ie sneller dan een turbo-diesel, maar trager dan een GTI. Soms is er een ongeduldigaard die denkt dat het een gehandicaptenkarretje is, maar die verandert snel van gedacht als ik "electriciteit" geef :-)

Uitlaatgassen : nul. Lawaai : nul. Parkeerbehoeften : ongeveer 1/3 van een gewone wagen.

Onderhoud : nauwelijks. Het enige dat slijt zijn de banden. Als ik in Duitsland moet zijn, zet ik hem soms af bij vrienden die een Twike-Service centrum hebben. Meestal doe ik het onderhoud zelf, tenzij er iets defect is dat mijn petje te boven gaat. De batterijen bevatten 740 NiCad cellen, waarvan er gemiddeld 1 per jaar "sterft". Je kan de status van de batterij met de computer uitlezen en naar de onderhoudstechnici mailen. Die zeggen dan of het tijd is voor onderhoud of niet.

Voor de rest, sta ik met de Twike młęłę in de file te schilderen, net als al de rest. Als je in Leuven snel vooruit wil komen, neem dan de fiets.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Peter
Datum: 1/04/2005 16:48:19

Ik denk niet dat het afsluiten van de Geldenaaksebaan voor die werken van Aquafin een KANS is om alternatieven te proberen, maar een absolute NOODZAAK, want zonder de Geldenaaksebaan als invalsweg vrees ik grote verkeersproblemen.

Maar ik hoop wel dat bij de heraanleg ernaar gestreefd wordt zoveel mogelijk verkeer vlot te laten passeren, want wat je ook zegt, ik denk niet dat we ons mobiliteitsprobleem gaan oplossen door ons verkeer nog meer te concentreren.

Ik ben wel benieuwd naar die Twike eigenlijk. Wat kost zoiets (aankoop, verzekeringen, verbruik, onderhoud, enz) en welke snelheden haal je daar zoal mee?
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Danił┤l Van Eygen
Datum: 1/04/2005 16:47:21

Hello,
ik was akkoord met de bussluis en heb
mij dus niet laten horen op de vergaderingen. Dit schijnt mij zeer logisch .. Ikzelf en het secretariaat van het industrieterrein te Haasrode hebben langs verschillend wegen voorgesteld om een verbindingsweg te maken langs de HST .Het stadsbestuur is daar niet op ingegaan . Daar lijden nu ook de weggebruikers onder.Ik heb een bezwaarschrift omtrent de hachelijke verkeerssituatie in het zuidoosten van Leuven aangekaart langs de milieuraad . Dit bezwaarschrift is niet als dusdanig opgenomen in de lijst van bezwaarschriften .Alle bezwaarschriften tegen het afsluiten van de Waversbaan
ook een verzamelweg zoals de Geldenaakse baan werden door de Gemeentelijke commissie
voor ruimtelijke ordening verworpen . Alle
Bezwaarschriften tegen het afsluiten van de Geldenaaksebaan met een bussluis werden
door de GECORO volledig of gedeeltelijk aanvaard . Hiervan waren slechts een vijftal
bezaren afkomstig van louter bewoners van de Geldenaaksebaan .
Het is niet omdat we verliezende partij zijn dat we moeten vergiftigd worden met NO≤, CO,
benzeen en fijne stofdeeltjes PM10 en PM 2.5 .Minderheden hebben ook hun rechten . De burgemester heeft als plicht te waken over de openbare veiligheid in brede zin ( cf. Marly, Leuven Asfalt , verbrandingsoven Michiels en de composteringsinstallatie van Interleuven )
Dit staat gewoon in het wetboek .
Dat er leemten in de Vlarem I en II-wetgeving zijn betekent niet dat men zich kan onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid.Er zijn immers reeds uitspraken van de rechtbank waarbij particulieren dieslemotoren hebben moeten
stilleggen wegens burenhinder.
Als de overheid waakt over de waterkwaliteit gaat men ook niet aan de hele stad vragen of men daarmee wel akkoord gaat. De bedrijven zouden immer ook niet akkoord gaan met de doene investeringen . Het water
( en de lucht ) moeten gewoon zuiver zijn .
Voor de luchtvervuiling zullen immers geen maximumwaarden gelden . Er zal alleen nul -
tolerantie zijn.

Met de meeste groeten
Geldenaaksebaan
Auteur: Lizzy
Datum: 1/04/2005 15:20:52

Maar drie kruisingen met de spoorlijn??? Dan vergeet u er 1, nl. de Groenstraat.

Als bewoner van deze straat weet ik ook wat het is om 's morgens vroeg een massa verkeer te zien passeren (en horen!!!), allemaal auto's aan volle snelheid richting industriepark, richting H.Hart,.... Allemaal auto's die thuishoren op grotere wegen zoals de Naamsesteenweg. Probeer dan als fietser maar eens in tegenrichting te passeren, zonder in de goot te belanden.

Al enkele keren is het ballonnetje opgegaan om de Groenstraat af te sluiten, vb. onder de spoorweg, maar er komt geen beweging in deze discussie. Ook in het mobiliteitsplan staat dit maar heel vaag beschreven.

Afwachten maar....
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 1/04/2005 14:51:32

Bedankt, fizzyboy, voor je reactie.

Je hebt 100% gelijk. Veel alternatieven zijn er niet - eigenlijk zijn er głęłęn, tenminste in de "klassieke" reeks.

Met onze actie willen we eerst en vooral het debat aanzwengelen : bewustwording over de problemen, hoe lossen we het algemeen onderkende vervuilingsprobleem op, en een stapje verder : welke mobiliteit willen we straks ?

De buurt wil gerust zijn steentje bijdragen, laat dat duidelijk zijn. En de buurt wil niłęt ons probleem doorschuiven naar een ander. Als de overheden gezamenlijk besluiten om de bewoners van de Geldenaaksebaan te onteigenen om er een nieuwe Boudewijnlaan van te maken, of om een nieuwe invalsweg aan te leggen tussen Brabanthal en Nieuwe Kerkhofdreef (doorheen onze groene long dus) : so be it.

Maar we denken niet dat dat een erg duurzame oplossing zal opleveren. Zo'n ingreep is goed voor een paar jaar, en dan zit alles włęłęr muurvast.

Daarom grijpen we de Aquafin-werken aan om het mobiliteitsprobleem "door" te denken. Als die werken uitgevoerd worden, *is* er lange tijd geen Geldenaaksebaan meer om Leuven te bereiken of te verlaten... en wat dan ?

Overigens : over welke andere straten in de buurt van de Geldenaaksebaan heb je het ? De dichtstbijzijnde straten waarmee je in en uit Leuven kan geraken zijn de Naamse en Tiense steenweg. Geen enkele andere straat geeft op de ring uit, tenzij je eerst łęłęn van deze drie neemt. De spoorweg Leuven-Ottignies blokkeert immers alles, en er zijn maar 3 banen die de spoorweg kruisen.

De scholen verplaatsen ? Grapjurk. Maar ik wil łŢlle voorstellen overwegen.. Dit lost echter het probleem van de luchtvervuiling niet op, sorry. De fietsers en voetgangers stoten bitter weinig uitlaatgassen en roet uit, bij mijn weten.

Een fietspad achter de huizenrij ? Dat kan ! Ik heb tijdens de voorstelling van het BPA Philipssite het achterste stuk van m'n tuin voor dat doel aangeboden aan schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. Daarmee kom je al ongeveer halfweg. En het stadsbestuur lijkt nu zoiets te overwegen. Maar zoiets is włęl in tegenspraak met de bepaling dat alle scholen in Vlaanderen Zone 30 moeten krijgen, en dat in de łęchte Zone 30 het fiets- en voetgangersverkeer niet gescheiden mag worden.

Als de auto's milieuvriendelijker zouden worden, zal ons hoofdprobleem (zware milieuvervuiling) inderdaad opgelost zijn... over 20 of 30 jaar.

Ik heb in januari deelgenomen aan het Clean Car 2010 Symposium in Brussel, waar de grote constructeurs met de regelgevers van de Europese Commissie overleg pleegden over de EUR5 norm : dat is de norm voor veiligheid en emissie waaraan nieuwe wagens, die vanaf 2010 op de baan zullen komen, zullen moeten voldoen. Maak je geen illusies : ze hebben het daar over 5% minder van dit en van dat, maar ze zijn blind voor het feit dat het wegverkeer met ongeveer dezelfde snelheid aangroeit... per jaar !!!
Ik was daar op uitnodiging van het team van Sałěd El Khadraoułě, ons Leuvens Europarlementslid die zetelt in de commissie Vervoer en Toerisme. We hebben daar de geesten even wakkergeschud : zero-emissie voertuigen bestaan allłŢng, ik rijd er al jaren mee. Ik ben met m'n Twike de lobby van het hotel binnengereden, door de gangen en heb hem in het restaurant geparkeerd aan de deur van de symposiumzaal. Geloof je me niet ?

http://ds1.dreifels.ch/twikeklub/index.asp?PA=page.asp?DH=1

Dus : ja : ons probleem is opgelost als iedereen dat doet. Is dat haalbaar ? Ja, als we er genoeg moeite voor doen. Moeten we daarbij water in onze wijn doen ? Ook ja : een auto is een paleis, en een Twike ziet er uit als een creatie van Willy Vandersteen (Suske en Wiske : De Speelgoedzaaier). Wat zijn de gevolgen als iedereen met zoiets gaat rijden ? Alle problemen zijn opgelost, alleen moeten we alle kerncentrales openhouden, en is de helft van Belgił┤ werkloos, want ons land lłęłęft van de automobielindustrie en aanverwanten. We zijn immers de grootste producent van auto's ter wereld, per hoofd van de bevolking.

En zo kan ik gerust nog een paar uurtjes doorgaan. Maar brengt het zoden aan de dijk ?
Dit schrijf ik om je te tonen dat łŢlle argumenten "manken". Daar zijn we ons heel erg van bewust. Het gaat ons om bewustwording over de problemen, over gezamenlijk overleg, en het aanzwengelen van het denkproces. Niemand heeft de waarheid in pacht, niemand heeft het monopolie op "beste koop" oplossingen. We willen włęl dat er gecommuniceerd wordt, en nagedacht over oplossingen. Het is niet omdat een argument ook negatieve aspecten heeft, dat het niet mag gebruikt of uitgesproken worden.

Als je dus schrijft : "Ik ben wel akkoord dat er daar een probleem is, en dat de feitelijke afsluiting een experimentele kans zou geven, en dat zo naar argumenten gezocht kan worden om te zien hoe de file zz ev. zou verplaatsen." dan is ons doel al bereikt. Dat is eigenlijk alles wat we willen. De rest is bladvulling, illustratie, eigenlijk overbodig. Maar zonder die bladvulling is het moeilijk de essentie over te brengen.

Over je vraag of we na herinrichting de meerwaarde van onze eigendommen willen vergoeden : leuk geprobeerd. Maar ten eerste worden die werken reeds uit ons aller zak betaald (en hebben de bewoners van de Geldenaaksebaan dus jarenlang młęłębetaald voor werken die niłęt in onze eigen buurt werden uitgevoerd) - of nog erger : voor werken die nog młęłęr verkeer naar onze buurt hebben doen ontstaan (Brabanthal, industrieterreinen, ijsschaatsbaan, Sportplaza, straks de Parkabdij...) En ten tweede zal ons kadastraal inkomen uiteraard stijgen, als de herinrichting een succes wordt, waardoor we młęłęr belastingen zullen betalen ad aeternum, te besteden aan werken in andere buurten. Wou je de bewoners van de Geldenaaksebaan łęcht dubbel laten betalen ? OK, ook daarover valt te praten, maar dan bepaalt de buurt hoe de herinrichting verloopt, akkoord ? Dan maken we er doodgewoon een tolweg van, waarbij de grootste vervuiler het meest betaalt. Grapje !

Voor ons is alles bespreekbaar ;-)
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: fizzyboy
Datum: 1/04/2005 12:53:23

Wel, Bart, ik apprecieer jouw intitiatieven hier en elders, en ik ga mee in het feit dat er daar een probleem is over 1 km, maar veel alternatief van de bewoners zie ik niet in jou post.

In principe is geen enkele weg van voor 1950 gemaakt voor autoverkeer, dus er impressionant vind ik dat argument niet. De mens is zelfs niet (psychologisch) gemaakt om zich aan de snelheid van een wagen te verplaatsen en een gebrekkige controle van het voertuig is dan ook (deels) inherent aan ons menszijn (lees: ongevallen zijn statistisch zeker)...zullen we daarom maar niet rijden? Ik vind de argumentatie van "niet mijn straat" dus bullshit: geen enkele straat is "geschikt voor autoverkeer", enkel zijn er straten "geschikter": een vergelijkende toets dus: je moet de straten vergelijken, en de Geldenaakse is een pak minder slecht dan de overige straten in de buurt. Ik vind het niet 'bewonderlijk' dat je de niet-geschiktheid dus als gezagsargument poneert.

Op het eerste zicht met wat je schrijft, lijkt het mij trouwens beter/efficił┤nter om de scholen te verplaatsen (en laten we eerlijk zijn: voor Salco is er geen probleem) of mnstens fietspaden te voorzien bv ACHTER de rijhuizen, al dan niet door onteigening. Ik weet niet of de bewoners daar zo happig op zijn.
Daarenboven is het probleemgedeelte er vanaf de voet van de Philipsberg tot wat vroeger de Milseweg was: łęłęn straatkant onteigenen zou dus ook kunnen...
En als de wagens milieuvriendelijker zouden worden, zouden jullie dan niet meer reclameren? Ook dat is dus maar een bijkomend argumentje, dat geldt trouwens voor ongeveer elke plaats in de stad, if not in gans Vlaanderen. 't Is niet omdat je roet van uw raam veegt, dat uw tuin 5m verderop ook zo vervuild is, of omgekeerd.

Dit gewoon dus over je argumenten. Ik ben wel akkoord dat er daar een probleem is, en dat de feitelijke afsluiting een experimentele kans zou geven, en dat zo naar argumenten gezocht kan worden om te zien hoe de file zz ev. zou verplaatsen.

Ik apprecieer ook enorm dat je tenminste de overweging maakt om het probleem niet gewoon door te schuiven.

Ik kan dus uw zoektocht steunen, maar vind de meeste argumenten maar matig. Plausibeler vind ik gewoon dat er naar een verbetering gezocht moet worden, punt. Wellicht heeft men de Tiensesteenweg wat te aangenaam willen maken, waardoor de capaciteit om het verkeer van en naar de E40 op te vangen te laag is, terwijl die steenweg geschikter zou zijn dan de Geldenaaksebaan. Hoewel hłę, daar wonen veel meer mensen...

Ten slotte nog dit, en dat geldt niet alleen voor jullie: zouden jullie bij herinrichting en eventuele afsluiting voor łęłęn richting bereid zijn aan de stad de meerwaarde die daar voor jullie huizen gecreł┤erd is te vergoeden, zodat die fondsen kunnen aangewend worden voor alternatieven? Gewoon om es te weten.

Voor de duidelijkheid: ik vind jullie initiatief dus niet slecht hłę, gewoon, de argumenten een beetje eng beperspectiefd.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: max
Datum: 31/03/2005 9:40:04

Bart,
Proficiat met je (jullie) visie op problematiek Geldenaaksebaan en mobiliteit in het algemeen!!!
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Bart Viaene
Datum: 31/03/2005 0:13:46

Hallo,

Mijn naam is Bart Viaene, en ik werd onlangs door een groep bezorgde bewoners van de Geldenaaksebaan als Chinese vrijwilliger naar voren geschoven en gecoached om in het programma "De Ombudsman" het probleem aan te kaarten.

De Ombudsman - de equipe rond Flip Feyten van VRT Ełęn - ging filmen op de Geldenaaksebaan, interviewde buurman en mobiliteitsexpert-met-30-jaar-ervaring Danił┤l Vaneygen, bevroeg de postbode die zijn adem probeerde in te houden in onze buurt en blij was als hij er klaar was, en een buurvrouw die het roet van haar deur aan het wassen was, haalde er vervolgens burgemeester Louis Tobback bij, die het probleem onderkende en concrete maatregelen in het vooruitzicht stelde, en liet het laatste woord aan Willem Boon van Mobiel Vlaanderen die in het publiek zat, samen met ons groepje buurtbewoners.

Enkele feiten (ik beperk me tot de tien belangrijkse) :

1. De Geldenaaksebaan is głęłęn invalsweg. Hij włŢs een invalsweg, toen we nog met paard en kar reden. Maar voor het moderne verkeer is de Geldenaaksebaan glansrijk gebuisd als invalsweg. Deze weg heeft geen enkele van de kwaliteiten die een invalsweg moet hebben, behalve dat ie toevallig in de goede richting loopt (de stad uit).

2. Het Ruimtelijk Structuurplan Leuven zegt dat ook zo. Daarin is het noordelijk deel van de Geldenaaksebaan (van ring tot Meerdaalboslaan) een "verzamelweg". De definitie van verzamelweg staat erbij, op pagina 47 van het bindend gedeelte, goedgekeurd door het gemeentebestuur : "Verzamelwegen worden gedefinieerd als wegen die het verkeer op wijkniveau verzamelen om het naar een hoger wegennet te voeren. Verzamelwegen moeten ingericht worden in functie van de lokale bedieningsfunctie en van de selectieve doorstroming van het wegverkeer. Doorgaand verkeer, dat geen relatie heeft met de wijk, moet in principe worden geweerd." De laatste zin zegt alles.

3. Zolang het verkeer op de Geldenaaksebaan nog doorstroomde, waren er vooral problemen van veiligheid : de baan wordt gebruikt door fietsers naar vijf scholen, waaronder de grootste school van Groot-Leuven. De baan is op bepaalde gedeelten zo smal dat fietsers noodgedwongen de (łęrg smalle) voetpaden moeten gebruiken. Er is niet eens plaats voor fietspaden, want ook De Lijn gebruikt de Geldenaaksebaan intensief. Met een breedte van 5m70 kunnen bussen elkaar nauwelijks passeren. Wie tussen de bussen en de gevels raakt, wordt geplet. Gelukkig zijn die buschauffeurs vakmensen.

4. Alle schoolomgevingen in Vlaanderen dienen volgens een recent besluit verplicht tot Zone 30 ingericht te worden. Op de Geldenaaksebaan złęlf liggen er drie... dus zowat de hłęle Geldenaaksebaan wordt Zone 30. Het gemeentebestuur zegde dit reeds toe voor het gedeelte van Parkpoort tot aan de Milseweg, plus een mogelijke uitbreiding van de verkeersdrempel aan het Sint Albertuscollege. De Vlaamse Gemeenschap trekt daar de nodige fondsen voor uit.

5. Momenteel gebeuren er volgens de Stad Leuven głęłęn ongevallen op de Geldenaaksebaan. Dat komt volgens onze burgemeester omdat de baan tijdens de spitsuren volledig verstopt zit. Er komen meer dan 750 wagens per uur door.. Dat wil zeggen : tot 5 uur files per dag. Aanschuivende voertuigen kunnen moeilijk ongelukken veroorzaken. Dus gelijk heeft-ie.

6. Hłęt grootste probleem ligt echter totaal anders : er is een probleem van extreme milieuvervuiling. De Geldenaaksebaan is immers een speciaal geval : het is een zogenaamde "stadscanyon". Door de ligging in een nauw dal, de smalle rijbaan, de aaneengesloten bebouwing in het smalste deel, de relatief hoge gebouwen, de geringe afstand tussen rijweg en woningen, de dwarse orił┤ntatie op de heersende windrichting, de vele voertuigen met dieselmotoren en het quasi stilstaand verkeer tijdens de steeds langer wordende spitsuren, blijven de uitlaatgassen vłęłęl langer rondcirculeren dan op pakweg de Tiense- of Naamsesteenweg het geval is. De bewoners "vergassen" dus, letterlijk. En door die gas- en roetwolk jagen we dagelijks duizenden kinderen per fiets en te voet... Het hele gemeentebestuur, inclusief alle oppositiepartijen, erkłęnnen het probleem, en wil het aanpakken.

7. Zowat iedereen die iets van moderne mobiliteit afweet - inclusief de gemeenteraad - beseft dat het aanleggen van nieuwe invalswegen naar Leuven geen oplossing is. Binnen de kortste keren zitten die immers ÛÛk tjokvol. Pendelaars vanuit Brussel rijden momenteel Leuven binnen via de Geldenaaksebaan... omdat het op de łęchte invalswegen nog łęrger is. Vandaar de schuchtere pogingen van de overheden om de burger zich "anders te doen verplaatsen" : carpoolen, randparkings, openbaar vervoer, de fiets, te voet, het Gewestelijk Express Net... Bovendien is er nauwelijks plaats naast de Geldenaaksebaan voor zo'n nieuwe invalsweg. Een weg tussen Brabanthal en Nieuwe Kerkhofdreef aan de Philipssite doorheen de laatste groene long van de wijk aan de Spaanse Kroon (de Parkabdij dus) is weinig realistisch, tenzij iemand misschien een toltunnel zou willen financieren ?

8. De Europese Unie verplicht de lidstaten tot naleving van steeds strengere milieunormen. Deze zijn afdwingbaar. De overheden zijn dus verplicht maatregelen te nemen wanneer vervuilingsdrempels overschreden worden. Vandaag zag ik op de Duitse TV dat de stad D¸sseldorf, na metingen die de norm voor roet en stof overschreden, verplicht werd tot maatregelen (afsluiten van een baan voor vrachtverkeer, regelmatig besproeien van het wegdek om het opwarrelend stof te beperken...) En Leuven heeft niet de naam om lang de kat uit de boom te kijken waar het veiligheid en gezondheid van de bewoners betreft, integendeel. Dit zit er dus aan te komen, maak je borst (en baan) maar nat.

9. Aquafin plant binnen afzienbare tijd de constructie van gescheiden collectoren voor afval- en hemelwater over de ganse lengte van de Geldenaaksebaan van Philipssite tot Milseweg, en in een deel van de Broekstraat. Daardoor zal de Geldenaaksebaan volgens de burgemeester młęłęr dan 1 jaar lang de facto afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Het gemeentebestuur wacht nog op de heraanleg (ondertunneling ?) van Parkpoort alvorens hiermee te beginnen. Daarna zal de Geldenaaksebaan sowieso heringericht moeten worden. Lees : de kosten moeten tÛch gedaan worden, en winnaars zullen er onder de politici niet zijn in dit dossier.

10. De buurtbewoners doen daarom een constructief voorstel : laten we de noordelijke Geldenaaksebaan optimaal gebruiken voor de enige functies waarvoor hij geschikt is : als woonstraat, als verzamelweg voor deze belangrijke kern van Heverlee, en als veilige, vlotte, gezonde en aangename fiets- en busroute van en naar Leuven, de vijf scholen en de industriezone. Als we dit goed aanpakken (lees: goed herinrichten na de werken), zal de automobilist vlug beseffen dat er włęl een vlotte manier is om in en uit Leuven te geraken, maar niłęt met de wagen. En dat zal hopelijk een ontlastend effect hebben op de łęchte invalswegen, waar de files steeds langer worden.

Een utopie ? Uiteraard. Maar wat is het alternatief ? In de Europese Unie overlijden jaarlijks 400.000 mensen aan de gevolgen van het wegverkeer (ongevallen, vervuiling, stress...) In Tokio ligt de gemiddelde snelheid lager dan 5 km/u en hebben vele wagens een toilet aan boord - willen we łęcht een dergelijke maatschappij ?!

De bewoners van de Geldenaaksebaan zijn niłęt het probleem. Wij zijn het slachtoffer, net zoals de fietsers en voetgangers die door onze roetwalmen moeten, en - toegegeven - net zoals de automobilisten die zich hier zitten op te vreten in de file en exact dezelfde mix van roet en uitlaatgassen inhaleren. De automobilisten hebben echter de keuze. Wij niet, tenzij we onze woning verkopen en verhuizen. We willen włęl een oplossing aanreiken.

Burgemeester Louis Tobback sprak in de gemeenteraadzitting en de dag erop ook in de uitzending van De Ombudsman over een "bijzonder interessant experiment" rond de Geldenaaksebaan. Hij kent de situatie goed, want hij woont in aangrenzende buurt.

Welnu, de Geldenaaksebaan biedt zich aan als proefkonijn in het laboratorium waar de toekomstige Leuvense mobiliteit wordt ontworpen. We hebben niets te verliezen, en └˛ als automobilist ook niet, want door de werken van Aquafin en Parkpoort gaat de Geldenaaksebaan tÛch voor langere tijd dicht. Met andere woorden : bedenk al maar een alternatief om Leuven te bereiken ! Hint : met de auto zal het straks złęker niet meer lukken.

Roepen, schelden en tieren op politici en maffe buurtbewoners zal ook geen aarde aan de dijk brengen. Een foert-stem uitbrengen ook niet, want het Vlaams Belang heeft net zo min een mirakeloplossing als alle andere partijen. Uiteraard zal nog wel even duren tot na de gemeenteraadsverkiezingen, want dit is vrij explosief materiaal. Maar daarna hebben we allemaal "prijs".

De buurtbewoners pleiten dus voor een moedige, vłęr vooruitziende aanpak. Ons voorstel is maar een voorstel. Wie betere voorstellen heeft, mag ze kwijt aan het gemeentebestuur, op deze website, of op onze website http://www.heverlee.be

U vraagt zich af wat ik dan doe, als ik het zo goed kan uitleggen wat └˛ zou moeten doen ?

U hebt gelijk : als ieder voor zijn eigen deur veegt, is heel de straat schoon.

Zodus...

1. Ik heb een (monovolume-) wagen voor mijn (grote en voetballende) gezin, maar die rijdt op LPG. De auto is oud (256.000 km) maar LPG-installatie is de allermodernste, met injectie in elke cylinder afzonderlijk. LPG is ongeveer 10 maal minder vervuilend dan benzine, laat staan diesel, en roet produceert die al helemaal niet. Enkel voor stikstofoxyden (lachgas) is de uitstoot vergelijkbaar met die van benzine en diesel.

2. We gebruiken die wagen slechts złęłęr uitzonderlijk, voor verre vakanties, gezinsuitstapjes, en vervoer van voetbalploegen en volumineuze voorwerpen. Minder dan 5000 km per jaar alles samen, goed voor 5 tot 10 procent van al onze verplaatsingen, en minder dan de helft van de kilometers.

3. Mijn echtgenote en kinderen gaan met de fiets, bus en trein naar school en naar het werk.

4. Ikzelf deed dat ook, tot ik me een (tweedehandse) TWIKE-electromobiel kon aanschaffen (zo'n rare knalgele driewieler). Daarmee ben ik in 5 jaar al młęłęr dan de wereld rond geweest, in dagelijkse verplaatsingen van 8 tot ca. 50 km ver in en rond Leuven.

5. Wij stoken ons huis in het koude seizoen warm op aardgas (dus geen roet).. De open haard gaat maar złęłęr uitzonderlijk aan (2 tot 3 keer per jaar, als er gasten zijn).

6. We hebben ons huis zwaar gełěsoleerd tegen straatlawaai en trillingen van het busverkeer. Kosten ca. 40.000 euro.

7. Vorig jaar hebben we met hulp van stad en provincie een groendak aangelegd om de afvoer van regenwater af te remmen. Als heel de wijk dat deed, was de hemelwaterafvoer-helft van de Aquafin-operatie misschien niet meer nodig.

8. Onze volgende auto wordt er een op perslucht - zie http://www.theaircar.com zodra de monovolume op LPG het opgeeft.

9. We nemen deel aan een Autodelen-project dat momenteel in Leuven van start gaat. Hopelijk lukt het en krijgt het vłęłęl navolging.

10. We proberen de versnipperde buurtwerking in Heverlee en Groot-Leuven te verenigen via de website http://www.heverlee.be om te vermijden dat wat de łęne buurt vraagt, ten koste zou gaan van de andere buurten. Dat begint stilaan te lukken. Iedereen mag zijn visie daarop publiceren. Voorwaarde is włęl dat je met uitgewerkte, constructieve voorstellen komt. Negativisten worden geweerd. En alle hulp is welkom !

Bart Viaene
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Dede
Datum: 29/03/2005 23:00:18

Ik rijd met mijn fiets al ongeveer 10 jaar door de Geldenaakse baan. En ik verbaas me er telkens weer over hoeveel auto's er bij komen. De Geldenaakse baan is inderdaad een invals en uitvalsweg, zeker voor mensen die van Bierbeek of Haasrode komen (zoals ik jarenlang als scholier heb gedaan)
Maar de situatie voor fietsers is daar levensgevaarlijk en het wordt steeds erger. Er moet dus zeker iets aan gedaan worden. Een combinatie van openbaar vervoer, goedkope parkings buiten de stad, het fietsvriendelijker en veiliger maken van de invalswegen en het autogebruik onaantrekkelijk maken.

Maar ik vrees dat het allemaal erger gaat worden. Men vond immers dat Leuven nood had aan het 'grootste sportcomplex van de Benelux', gelegen aan deze drukke straat. Hoe gaan de mensen van Bierbeek, van Haasrode łęn de automobilisten die van de autostrade komen daar geraken?
Re: Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Yves Vanden Bosch
Datum: 28/03/2005 22:19:34

Misschien met zijn alleen minder autorijden, dan moeten we minder door anderen hun straat rijden?
Zoiets kan door bvb; eens de fiets te nemen of te voet te gaan of het openbaar vervoer te gebruiken.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Kojly
Datum: 24/03/2005 15:05:29

Beter openbaar vervoer kan een deel van de problemen in de Geldenaaksebaan oplossen. Jammer dat weinigen deze denkpiste bewandelen.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: m
Datum: 24/03/2005 9:25:30

De geldenaaksebaan is en blijft een invalsweg łęn een uitvalsweg (zeg je dat zo?)!
Als men deze straat minder gaat belasten moeten andere straten er voor opdraaien, is dat dan de bedoeling?
Naamsesteenweg en Tiensesteenweg zitten ook al aan hun limiet qua verkeer.
En iedereen naar Leuven sturen via Hertogstraat en Naamsesteenweg zou helemaal een ramp zijn.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: jo
Datum: 23/03/2005 22:17:08

Ik heb wel niet naar het programma gekeken, maar maak dagelijks gebruik van deze Geldenaaksebaan. De mensen die er wonen maken hungewoon belachelijk met hun bordjes en affiches van "sluipverkeer". Dit is altijd al een verbindingsweg geweest voor de mensen die van Haasrode en Bierbeek naar Leuven moeten en omgekeerd. Ok, er is wel meer verkeer dan vroeger maar waar niet. Het is makkelijk praten, maar (bijna)iedereen heeft wel łęłęn auto, zelfs de mensen van de Geldenaaksebaan. Die auto willen ze nog het liefst voor hun deur parkeren. Als ze de straat morgen afsluiten (zoals eerder gepland) zijn ook zij de eersten dat gaan reclameren dat ze op de andere overvolle invalswegen staan aan te schuiven. Dan komt er nog bij dat er weer zoveel kilometers moet omweg gereden worden. Ja, en dan weer klachen over het milieu, de broeikaseffecten enz...
We moeten gewoon met ze'n allen (en niet alleen in de Geldenaaksebaan) wat tolleranter zijn. Ik vind het zelf een goede zaak dat er degelijke fietspaden komen in de Geldenaaksebaan en dat dit ten koste gaat aan die enkele parkeerplaatsen (waar men toch je linkerzijspiegels afrijdt). De bewoners van de Geldenaaksebaan kunnen hun auto veilig kwijt aan de weg naar het abdij van Park of ze kunnen misschien beter eens bij L TOBBACK aankloppen om in de Philipssite gratis te gaan parkeren. Dat ze daar eens affiches voor ophangen.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: s
Datum: 23/03/2005 17:39:30

'k heb het programma niet gezien, maar kom wel elke dag op de geldenaakse. Ben het eens met annelies: het is een invalsweg, en naast de volle tiensesteenweg zowat de enige manier om op het industrieterrein en aan twee scholen te raken. Dus de bordjes die het hebben over sluikverkeer zijn naast de kwestie.
Maar ja, het is nu łęłęnmaal te smal, en levensgevaarlijk voor fietsers (iedereen moet op bepaalde plaatsen over het voetpad om door te kunnen, en fietsers van twee scholen). Bepaalde delen van de geldenaakse zou i, parkeerplaatsen dus ook afschaffen zodat er iets meer ruimte komt.

Wat ook handig zou zijn is dat op bepaalde momenten het verkeer geregeld wordt aan de kruising geldenaakse-pakenstraat, want als daar iemand rechtsafwil de pakenstraat in dan wordt de rest heel lang opgehouden door de vele fietsers die rechtdoor gaan/
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: stephen
Datum: 23/03/2005 10:47:10

Tobback had gelijk hłę.
Als er bezwaren zijn moet je die maar indienen wanneer je het niets eens bent met wat er op de vergaderingen gezegd is geweest. Daar wordt echt wel rekeing mee gehouden. Ik ben trouwens eens benieuwd wie er wel degelijk naar die vergaderingen geweest is van de mensen die naderhand komen klagen....

En zoals Tobback zei, je hebt altijd winners en verliezers, je kan niet iedereen tevreden stellen. En daarbij moet het verkeer toch ergens door, je gaat niet minder verkeer creł┤ren door overal łęłęnrichtingsverkeer toe te passen, zone 30, of andere verkeersonvriendelijke situaties in te voeren.
Dan gaat het verkeer zich 'verplaatsen' door allemaal kleine straatjes en woonwijken, als sluikverkeer, en dat is ook niet de oplossing.

Ikzelf woon in Kessel-Lo en hier proberen ze wel degelijk alle straten zone 30 te maken en veel łęłęnrichtingsverkeer toe te passen. Maar wat men niet beseft is dat dat er nu eenmaal enorm veel verkeer door die straten moet passeren om tot aan hun woning te geraken. Er wonen enorm veel mensen in Kessel-Lo en al die appartementsgebouwen maken dat de concentratie zeer hoog ligt. Dus is het onlogisch om verkeersonvriendelijke straten te creł┤ren, want er moet nu eenmaal zoveel verkeer door dat geen sluikverkeer is. Dit even terzijde.
Re: Geldenaaksebaan
Auteur: Annelies
Datum: 23/03/2005 10:16:46

Als je op een invalsweg van Leuven woont, weet je toch gewoon dat al het verkeer hierlangs komt. Dat is ook zo voor de Tiensesteenweg, Naamsesteenweg,....

Het verkeer kan toch maar moeilijk via andere nog veel kleinere straten geleid worden.

En ik ben er bijna zeker van dat een groot deel van de mensen die een zone 30 wil, of minder verkeer, er niet kan mee lachen als ze zelf niet meer door kunnen racen tot aan de E40 of het stadscentrum, zonder een omweg te maken.
Geldenaaksebaan
Auteur: Nico
Datum: 23/03/2005 9:01:13

Hallo,

Voor diegenen die gisterenavond (22/03) naar de Ombudsman hebben gekeken.
Uw reacties graag !

Uit interesse voor jullie mening.

Reageer op dit bericht